Στον πάγο η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται λόγω της πανδημίας η Ευρώπη, αφού οι χώρες, η μία μετά την άλλη, κλείνουν σύνορα, απαγορεύουν τα ταξίδια και τις αεροπορικές συνδέσεις και βάζουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στο έδαφός τους, προκαλώντας ταυτόχρονα...

τεράστιο πλήγμα στις οικονομίες.

Η απόφαση για επιβολή μέτρων απομόνωσης των πολιτών, κλείσιμο καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και χώρων εστίασης απλώνεται σε όλες τις χώρες, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού Covid-18. Αργά το βράδυ της Κυριακής, σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα είχαν φτάσει τις 162.700, ενώ οι νεκροί ξεπερνούσαν τις 6.000.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 331, ενώ το πρωί της Κυριακής ανακοινώθηκε ο τέταρτος θάνατος ασθενούς. Επίσης, λαμβάνονται μια σειρά από αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση του ιού.

Γαλλία και Ισπανία
Στην Ευρώπη τρεις είναι οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης: η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει και η Γερμανία, αναγκάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να δηλώσει ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται «ταχύτατα και επιθετικά». Την απόφαση να κλείσει μερικώς τα σύνορα με τη Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση ώστε να προλάβει την εξάπλωση του κορονοϊού, επιτρέποντας πάντως τη διακίνηση αγαθών και το πέρασμα όσων ταξιδεύουν ως επιβάτες τρένων ή αυτοκινήτων.

Στην Ιταλία, το σύστημα υγείας φαίνεται πως πλέον έχει φτάσει στα όριά του, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, καταγράφηκαν 3.509 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επί συνόλου πλέον 24.747, ενώ οι θάνατοι σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ αγγίζοντας τους 368, σε σύνολο 1.809.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι σήμερα κατάληξαν ακόμη 36 ασθενείς, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας σε 127, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1.000, φτάνοντας τα 5.423.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο μεγάλος οίκος αρωματοποιίας LVMH, που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες Dior, Guerlain και Givenchy, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του για την παραγωγή αντισηπτικών, για όσο καιρό χρειαστεί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε 2.000 νέα κρούσματα και 100 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο. Για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, επέβαλε υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι, με εξαίρεση έκτακτες ανάγκες και ψώνια για τα βασικά είδη διατροφής, με ισχύ από αύριο το πρωί. Επίσης, για την επιτήρηση των μέτρων, θα τεθούν υπό τις εντολές του υπουργείου Εσωτερικών, όλες οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον στρατό.

Στους 35 έφτασαν οι νεκροί εξαιτίας του Covid-19 στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές 14 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο. Στη Βρετανία έχουν διαγνωστεί 1.372 κρούσματα του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές προστατευτικών μασκών και άλλου εξοπλισμού προστασίας, για να διασφαλίσει την δική της τροφοδοσία απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

«Υιοθετήσαμε σήμερα ένα σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών για το ιατρικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι γι' αυτές τις εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δίνεται άδεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην Ολλανδία, ο φόβος διασποράς του κορονοϊού Covid-19 οδήγησε την κυβέρνηση να δώσει εντολή για τη διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, οίκων ανοχής και coffee shop στη χώρα έως τις 6 Απριλίου.

Η Σερβία προστέθηκε στις χώρες που κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια
Η απαγόρευση ταξιδιών και το κλείσιμο ξενοδοχείων και θερέτρων προκάλεσε ακόμη μία παρενέργεια, καθώς χιλιάδες τουρίστες από τη Βρετανία εγκλωβίστηκαν στη Γαλλία, ενώ ανάλογα προβλήματα προκλήθηκαν και στην Ισπανία, εξαιτίας της κύρωσης πτήσεων.

Στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από και προς τις ΗΠΑ εκτός από τις άλλες χώρες και στη Βρετανία και την Ιρλανδία, προκλήθηκε χάος σε 13 αεροδρόμια, καθώς ταξιδιώτες προσπαθούσαν να φύγουν προς την Ευρώπη.

Την κατάσταση επιδείνωσαν και οι αυξημένοι υγειονομικοί έλεγχοι, προκαλώντας καθυστερήσεις...

Πηγή: efsyn.gr