Το πείραμα της Μασσαλίας...

Μάχη με τον χρόνο δίνουν καθημερινά γιατροί και ερευνητές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς από τη νόσο COVID-19. Φαρμακευτικές εταιρείες διαθέτουν ήδη...
εγκεκριμένα φάρμακα για άλλες παθήσεις ώστε να χρησιμοποιηθούν και έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών και εμβολίων. Οι κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως παράγουν μεν ελπιδοφόρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, αλλά αποτελούν μικρά μόνο βήματα σε μια μεγάλη διαδρομή για την εξεύρεση μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας.

Μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ο κορωνοϊός είχε γίνει αιτία θανάτου περισσοτέρων από 13.000 ανθρώπων παγκοσμίως, με την Ιταλία να κρατά τα σκήπτρα και την Κίνα να έπεται σε ανθρώπινες απώλειες. Ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των θανάτων, αλλά και των βαριά νοσούντων ασκεί τεράστια πίεση σε κυβερνήσεις και ρυθμιστικούς φορείς ώστε να διευκολύνουν τις έρευνες για νέα φάρμακα και εμβόλια κατά του ιού.

Ακολουθεί μια χαρτογράφηση των σημαντικότερων έως τώρα προσπαθειών βάσει του σταδίου υλοποίησης όπου βρίσκεται κάθε πιθανό φάρμακο ή εμβόλιο, καθώς εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες αλλά και κρατικοί φορείς ανακοινώνουν καθημερινά και μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης θεραπείας.

Θεραπείες που ήδη χορηγούνται

Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc. μέσω ειδικής διαδικασίας έγκρισης και στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής Φάσης 3, διαθέτει τη δραστική ουσία ρεμντεσιβίρη (που αρχικά είχε μελετηθεί έναντι του ιού Εμπολα) ως θεραπεία της ήπιας έως σοβαρής μορφής πνευμονίας σε άτομα με COVID-19. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι πολυκεντρική τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, πλασέμπο-ελεγχόμενη έρευνα σε 349 νοσοκομειακούς ασθενείς σε 50 κέντρα παγκοσμίως. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται την 1η Απριλίου 2023. Ακόμα, σε τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη Φάσης 3, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, 600 ασθενείς με μέτριας βαρύτητας COVID-19 λαμβάνουν ρεμντεσιβίρη, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Τέλος, στις προαναφερόμενες πόλεις και χώρες, σε τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη Φάσης 3, θα δοκιμαστεί το φάρμακο σε 400 ασθενείς με σοβαρή νόσο, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι η ρεμντεσιβίρη χορηγείται επιλεκτικά και σε βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

 Η αμερικανική φαρμακευτική AbbVie, κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του αντι-ρετροϊκού συνδυασμού Kaletra (λοπιναβίρη/ριτοναβίρη), συνεργάζεται με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές για τη χρήση του σκευάσματος στη θεραπεία της νόσου. Προκαταρκτικές αναφορές στην Κίνα δείχνουν ότι όντως συμβάλλει στην καταπολέμησή της. Μάλιστα, ως πειραματική λύση χρησιμοποιείται και σε Ελληνες ασθενείς με σοβαρής μορφής COVID-19.

Η γαλλική φαρμακευτική Sanofi έχει επίσης δεσμεύσει ποσότητες του σκευάσματος της Aralen (φωσφορική χλωροκίνη) για όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται (περιλαμβανομένης της Ελλάδας), καθώς εμφανίζει ευρέως φάσματος αντιιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση στη νόσο COVID-19. Με βάση αναφορές από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύεται από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Η αμερικανική Janssen, μέλος της Johnson & Johnson, διαθέτει την αντιρετροϊκή συνδυαστική θεραπεία Rezolsta (νταρουναβίρη/κομπισιστάτη) για χρήση σε ερευνητικές προσπάθειες εξεύρεσης θεραπείας για την COVID-19. Σύμφωνα με ανέκδοτες πληροφορίες, ο αναστολέας της πρωτεάσης, δαρουναβίρη, έχει αντιιϊική δραστηριότητα έναντι της νόσου. Ο εν λόγω θεραπευτικός συνδυασμός χορηγείται επιλεκτικά και σε Ελληνες ασθενείς.

Η Χλωροκίνη

Το ήδη εγκεκριμένο φάρμακο Plaquenil (θειϊκή υδροξυχλωροκίνη) για την ελονοσία, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και την οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα, της Sanofi, παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τον Γάλλο καθηγητή Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ, από το Μεσογειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας, βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της νόσου COVID-19.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ, το φάρμακο Plaquenil (θειϊκή υδροξυχλωροκίνη) για την ελονοσία έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της νόσου


Ο δρ Ραούλ προχώρησε σε μικρού εύρους κλινικές μελέτες αφού είχαν προηγηθεί δοκιμές χορήγησης του Plaquenil στην Κίνα τον Φεβρουάριο. Χορήγησε 600 mg καθημερινά σε 24 ασθενείς και έπειτα από έξι ημέρες ο κορωνοϊός είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό των έξι από αυτούς. Πρόθεση του Γάλλου λοιμωξιολόγου είναι να επεκτείνει το θεραπευτικό αυτό πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με COVID-19.

Η Sanofi ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δεσμεύσει ποσότητες του Plaquenil ώστε να διατεθούν στην έρευνα και θεραπεία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια δόσεις θειϊκής υδροξυχλωροκίνης στα εργαστήριά της ώστε να χορηγηθούν, εφόσον οι κλινικές έρευνες εξελιχθούν ομαλά, σε 300.000 ασθενείς.

Γιαπωνέζικο αντιιΪκό

Παράλληλα, θετικά είναι και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας για το αντιιϊκό φάρμακο Avigan (φαβιπιραβίρη), της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical.

Η φαβιπιραβίρη έχει αναπτυχθεί από το 2014 ως αντιιϊκό κατά ανθεκτικών στελεχών της εποχικής γρίπης και έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), αλλά δεν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ζανγκ Ξινμίν, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Κίνας, σε δύο κλινικές μελέτες που έγιναν στην Ουχάν και στη Σενζέν, με τη συμμετοχή 240 και 80 ασθενών, αντίστοιχα, το εν λόγω αντιιϊκό φάρμακο απεδείχθη αποτελεσματικό έναντι των σχετιζόμενων με τον κορωνοϊό συμπτωμάτων, περιλαμβανομένης της πνευμονίας, χωρίς εμφανείς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών άρχισε να είναι ορατή από την τέταρτη ημέρα λήψης του αντιιϊκού, εν αντιθέσει με το διάστημα των 11 ημερών για την ομάδα ελέγχου.

Επίσης ο ακτινογραφικός έλεγχος επιβεβαίωσε τις βελτιώσεις επί των πνευμονικών ευρημάτων στο 91% των ασθενών που είχαν πάρει Avigan. Κινεζική φαρμακευτική εταιρεία έχει λάβει άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της χώρας να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...