Κορωνοϊός: Απόρρητη βρετανική πρόβλεψη για 7,9 εκατ. ασθενείς στα νοσοκομεία

Η επιδημία του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει έως την άνοιξη του 2021 και μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε νοσοκομεία 7,9 εκατομμυρίων ασθενών, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) προς ανώτατα στελέχη του εθνικού συστήματος υγείας NHS, όπως διευθυντές νοσοκομείων και κλινικών.

Το έγγραφο, που διέρρευσε στην εφημερίδα Guardian, αναφέρει επίσης ότι οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη χώρα...
ετοιμάζονται για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού μέσα σε αυτό το διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας καθηγητής Κρις Γουίτι είχε δηλώσει ότι η διασπορά του κορωνοϊού στο 80% του πληθυσμού είναι το χείριστο σενάριο και ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων θα είναι κατά πολύ χαμηλότερος.

Ωστόσο, το έγγραφο της PHE που διέρρευσε καθιστά σαφές ότι «έως και το 80% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί με τον Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκ. άνθρωποι) ίσως απαιτήσει νοσηλεία».

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι ο κόσμος θα ανησυχήσει, αλλά συμφώνησε πως ένας χρόνος έξαρσης είναι «εντελώς πιθανός».

Εκτίμησε πως ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, αλλά θα εμφανιστεί ξανά το Νοέμβριο, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη. «Νομίζω ότι ο ιός θα είναι παρών για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται ανοσία», συμπλήρωσε ο καθηγητής Χάντερ.

Το έγγραφο υπολογίζει επίσης ότι 500.000 από τα 5 εκατομμύρια εργαζομένων σε «αναγκαίες υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές», όπως το NHS και η κοινωνική περίθαλψη θα απέχουν την ίδια στιγμή από τη δουλειά τους λόγω προσβολής τους από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας, που θα διαρκέσει «επί μήνες».

Εκτιμάται παράλληλα ότι τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού θα έχει βήχα κατά τους μήνες της κορύφωσης της επιδημίας, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα συνεπάγεται απομόνωση επτά ημερών.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο αριθμό πολιτών με συμπτώματα που χρειάζεται να εξεταστούν για τον κορωνοϊό, διότι τα εργαστήρια τελούν «υπό σημαντικές πιέσεις απαίτησης».

Από εδώ στο εξής μόνο οι πολύ σοβαρά ασθενούντες που βρίσκονται ήδη σε νοσοκομείο και πολίτες πουν ζουν σε γηροκομεία και φυλακές όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού θα εξετάζονται, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η αδυναμία τέλεσης επαρκούς αριθμού εξετάσεων είναι τόσο μεγάλη, ώστε δε θα εξετάζεται ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του NHS, παρά τη μεγάλη έκθεση στον ιό και τον κίνδυνο να τον μεταδώσουν σε άλλους ασθενείς.

Ο Guardian σημειώνει ότι εάν αυτή η ζοφερή πρόβλεψη για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού επαληθευτεί, τότε με ποσοστό θνησιμότητας 1% η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για 531.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Κυριακής, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 35 θάνατοι.

Πηγή: skai.gr