«Πράσινο φως» στον Πούτιν... ...για να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2036...


Άνοιξε σήμερα ο δρόμος για να μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας για ακόμα 12 χρόνια, μέχρι το 2036, καθώς η κρατική Δούμα, η οποία ελέγχεται από το κόμμα του, ενέκρινε τροπολογία για... άρση της σχετικής απαγόρευσης για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.

Η τροπολογία, που πρότεινε η βουλευτής Βαλεντίνα Τερέσκοβα και πέρασε μαζί με άλλες τροποποιήσεις του Συντάγματος...
, ψηφίστηκε από 383 βουλευτές ενώ κανείς δεν τάχθηκε κατά, 43 απείχαν και τέσσερις απουσίαζαν.

Ο «τσάρος», ο οποίος βρίσκεται στην εδώ και είκοσι χρόνια είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, υποχρεούται προς το παρόν από το Σύνταγμα να παραιτηθεί το 2024, όταν λήγει η δεύτερη διαδοχική και τέταρτη προεδρική θητεία του.


Αλλά εάν, όπως επιμένουν οι επικριτές του Πούτιν, το συνταγματικό δικαστήριο δώσει τις ευλογίες του για να τεθεί σε εθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο, ο Πούτιν μπορεί να θέσει πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.

Μάλιστα, έχει ακόμα τη δυνατότητα να παραμείνει στη θέση του για δύο ακόμα εξαετίες, δηλαδή μέχρι το 2036, όταν θα είναι 83 ετών και θα έχει περάσει 36 χρόνια στην εξουσία. Από την πλευρά του ο ίδιος δεν έχει διευκρινίσει ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον μετά το 2024 και έχει ισχυριστεί ότι δεν συμφωνεί με την πρακτική της σοβιετικής να πεθαίνουν οι ηγέτες στο αξίωμά τους.

Όμως, οι επικριτές του, όπως ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στην Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγορούν τον 67χρονο πολιτικό ότι θα προσπαθήσει να είναι πρόεδρος για όλη του τη ζωή.

Ακτιβιστές και αντιπολιτευόμενη βουλευτές σκοπεύουν να διοργανώσουν διαδηλώσεις ήδη από την Παρασκευή ενάντια στα σχέδια του «τσάρου». Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει απαγορεύσει δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από 5.000 ανθρώπων μέχρι τις 10 Απριλίου λόγω του κορονοϊου.