Για εργασιακά δικαιώματα πατήστε το 1...

0
Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Με το άνοιγμα τις Κυριακές δεν αντιμετωπίζεται ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε γι’ άλλη μία φορά αντιμέτωποι με μια...

 πάγια τακτική.

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χιλιάδες κρούσματα αλλά και αρκετοί θάνατοι έχουν προκληθεί παγκοσμίως δημιουργώντας μια κατάσταση που θα αφήσει τα σημάδια της και μετά το πέρας της πανδημίας.

Το σύστημα υγείας δίνει την μάχη ενάντια στη νέα απειλή παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού. Πέρα από το σύστημα υγείας μάχη δίνει ολόκληρη η κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός με το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων καθώς και την καμπάνια Μένουμε Σπίτι.

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στο φαινόμενο των σούπερ μάρκετ. Από τις πρώτες μέρες είδαμε κόσμο σε κατάσταση πανικού να συνωστίζεται και να αδειάζει τα ράφια. Απάντηση στα παραπάνω ήταν ο περιορισμός των ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στα σούπερ μαρκετ καθώς και η επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές.

Τα παραπάνω έχουν άμεσες συνέπειες στους εργαζομένους. Έχει σημασία να αναλογιστούμε λοιπόν τα παρακάτω:

Οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό. Όσο περισσότερο εργάζονται τόσο περισσότερο διακινδυνεύουν την υγεία τους. Είναι τουλάχιστον παράλογο να αναγκάζονται άνθρωποι να εκτίθεται στον ιό για πολλές ώρες, ενώ οι οδηγίες για τους υπόλοιπους είναι να αποφεύγουμε την επαφή με πολύ κόσμο.
Αν και ο τζίρος των καταστημάτων έχει ανέβει κατακόρυφα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στον μισθό τους.
Ενώ έχουν θεσμοθετηθεί έκτακτα μέτρα για τα ωράρια των καταστημάτων, δεν έχουν θεσμοθετηθεί έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε γι’ άλλη μία φορά αντιμέτωποι με την πάγια τακτική του καπιταλισμού να μετατρέπει τις κρίσεις -είτε οικονομικές είτε γεωπολιτικές είτε υγειονομικές- σε ευκαιρία για την αύξηση των κερδών σε βάρος της εργατικής τάξης. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Με το άνοιγμα τις Κυριακές δεν αντιμετωπίζεται ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ, έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας προσπαθεί να ψωνίσει όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ τα καταστήματα λειτουργούν βάσει έκτακτων συνθηκών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν με το ήδη υπάρχον καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ανέστειλε την υποχρέωση των εργοδοτών να καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μέρα αυξάνονται οι καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν προμηθεύει τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ με τα στοιχειώδη είδη προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Δεν είναι τυχαίο ότι καταστέλλεται το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία, κάτι που προσπαθούν να κάνουν πολύ καιρό τώρα και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει το αν θα συνεχιστεί και μετα το πέρας της πανδημίας.

Δεν μπορεί μια διαχείριση πανδημίας να καταλήξει σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας.
Ουσιαστική στήριξη στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

Αύξηση του μισθού σε αναλογία με την αύξηση των κερδών.
Μείωση του ωραρίου σε 6 ώρες την μέρα και 5 μέρες την εβδομάδα για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων.
Καμία επέκταση του ωραρίου.
Ποτέ την Κυριακή...


Παναγιώτης Καλεσιώρης, Γιώργος Συμεωνίδης
Πηγή: left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)