Λαϊκιστές και τυχοδιώκτες...

Η εβδομάδα (που διανύουμε) της πρεμιέρας του MEGA συμπτωματικά ολοκληρώνεται με το ντέρμπι στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού! Συμβολικό, αλλά και...

σημαδιακό.

Μιας και η στιγμή που πραγματοποιείται αποτυπώνει την “πολυδιάστατη” αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές η οποία εκτείνεται από το ποδόσφαιρο, έως την τηλεόραση (με πολλές ενδιάμεσες στάσεις στη Δικαιοσύνη)!

Η αντιπαλότητα των δυο αποτυπώνεται πλέον και στο γήπεδο της τηλεόρασης… Με τους ειδικούς (της αγοράς) να προετοιμάζονται για επικές καταστάσεις. Αφού η είσοδος του “μεγάλου καναλιού” στον ανταγωνισμό θα αλλάξει τα δεδομένα στη διαφήμιση δημιουργώντας νέες ισορροπίες. Από τα περίπου 300 εκ ευρώ που υπολογίζεται ότι ήταν το 2019 η διαφημιστική δαπάνη (με τάση προς τα κάτω που απορρόφησε η τηλεόραση), το MEGA θα διεκδικήσει ενα σημαντικό κομμάτι της πίτας, που δεν αποκλείεται να στερήσει απο το OPEN αν δεν αλλάξουν τα νούμερα τηλεθέασης του καναλιού της Παιανίας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η ταινιοθήκη του MEGA ειναι ενα ισχυρό όπλο στα χέρια της Συγγρού, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά και να μη χρησιμοποιηθεί μόνο για να βουλώσει τρύπες! Αν μάλιστα “διαβάσει” κανείς προσεκτικότερα τα δυναμικά κοινά παρατηρεί και τη δυναμική ορισμένων σειρών, η οποία μπορεί να μεταφραστεί (με καλύτερο προγραμματισμό) σε διαφημιστικά έσοδα. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο κομμάτι (της ενημέρωσης) που προς το παρόν πάσχει σε επίπεδο “ταυτότητας”, δεν αποκλείεται εαν διορθωθεί, αφαιρώντας δηλαδή το μέρος που δεν είναι MEGA, να επιτευχθεί ο στόχος του νέου τηλεοπτικού σταθμού – που σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να διεκδικήσει σε πρώτη φάση περίπου 20 με 25 εκ ευρώ.

Με άλλα λόγια συρρικνώνοντας το λαϊκίστικο κομμάτι (πρόσωπα, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, νοοτροπίες και πρακτικές), και ενισχύοντας παράλληλα το “αστικό” του προφίλ, το νέο MEGA θα μπορέσει να “μιλήσει” καλύτερα στο παραδοσιακό του κοινό που είναι τα μεσαία στρώματα, με μόρφωση και κεντρώα δημοκρατική πολιτική παιδεία. Αυτό δηλαδή που δεν ήταν ποτέ ο συντηρητικός ΑΝΤ1 και δεν έγινε – επίσης, ποτέ ο ανώριμα φιλελεύθερος και ακτιβιστικός ΣΚΑΙ (ακόμα κι όταν γιγαντώθηκε με το κλείσιμο του μεγάλου καναλιού).

Συμπερασματικά λοιπόν το OPEN έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να καταστεί ο κυρίαρχος αντιπολιτευτικός ενημερωτικός πόλος, συγκεντρώνοντας το σοβαρό και μορφωμένο κοινό, μαζί με τις πλατιές λαϊκές τάξεις που αποστρέφονται το καθημερινό λιβάνισμα της κυβέρνησης από όλα τα υπόλοιπα κανάλια… Αν επίσης η ιδιοκτησία δεν σαγηνευόταν από τυχοδιώκτες και περιστοιχιζόταν από πιο έμπειρα στελέχη που να λειτουργούσαν με περισσότερη σύνεση και με λιγότερη μεγαλομανία, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα… Και σήμερα ο σταθμός δεν θα ήταν ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας με άγνωστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Διότι μη γελιόμαστε αν κάποιος κινδυνεύει να απολέσει διαφημιστικά έσοδα αυτήν τη στιγμή (και στο μέλλον), δεν είναι ούτε ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, ούτε ο ΑΝΤ1 του Κυριακού, ούτε το STAR και ο ALPHA του Βαρδινογιάννη!...

enimerosi24.gr