Η Ελλάδα στα πρώτα θύματα...

0
Μια ελβετική εταιρεία που επί δεκαετίες πουλούσε συστήματα κρυπτογράφησης σε κυβερνήσεις περισσότερων από 100 χωρών, αποκαλύπτεται ότι βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία των αμερικανικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες εχθρών και...

συμμάχων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία.

Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από κοινή έρευνα της Washington Post και του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού φορέα ZDF. Η έρευνα βασίστηκε σε εσωτερικά έγγραφα της CIA και της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, που καταγράφουν την ιστορία της εταιρείας Crypto AG.

Η «επιχείρηση Ρουβίκωνας», όπως έφτασε στο πέρασμα των χρόνων να ονομάζεται, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν η CIA προσέγγισε τον κρυπτογράφο Μπόρις Χάγκελιν, μετέπειτα ιδρυτή της Crypto AG. Ο Χάγκελιν ήταν Ρώσος, που έφυγε από την χώρα του με την άνοδο των Μπολσεβίκων στην εξουσία για τη Σουηδία, και έφυγε από εκεί για τις ΗΠΑ με την εισβολή των Ναζί στη Νορβηγία το 1940.

Ο Χάγκελιν είχε δουλέψει για τον Αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργώντας μια φορητή συσκευή κρυπτογράφησης με την οποία μπορούσαν οι στρατιώτες στο μέτωπο να συντονίζουν τις κινήσεις στρατευμάτων. Η κρυπτογράφηση της συσκευής του Χάγκελιν ήταν σχετικά απλή και έσπαγε εύκολα, σε διάστημα λίγων ωρών. Η χρήση της όμως στο μέτωπο, σήμαινε ότι ακόμα κι αυτές οι λίγες ώρες ήταν αρκετές για να μην έχουν πλέον αξία οι αποκρυπτογραφημένες συνομιλίες, καθώς οποιαδήποτε πληροφορία περιείχαν για τις κινήσεις των στρατευμάτων είχε ήδη παρέλθει.

Έπειτα από τη λήξη του πολέμου, ο Χάγκελιν επέστρεψε στη Σουηδία και ξεκίνησε την παραγωγή μηχανημάτων κρυπτογράφησης, την οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μετέφερε στην Ελβετία. Ήταν τότε που προσεγγίστηκε από την CIA και συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί της, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται το 1960. Αρχικά η CIA πλήρωνε τον Χάγκελιν για να πουλάει τα καινούρια μηχανήματά του μονάχα σε εγκεκριμένες από αυτήν κυβερνήσεις. Οι χώρες που η CIA δεν ενέκρινε, μπορούσαν να αγοράσουν τα παλαιότερα, λιγότερο αξιόπιστα μηχανήματα.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο εναγκαλισμός του Χάγκελιν με τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν τέτοιος, που το 1967 η εταιρεία Crypto AG εξέδωσε το πρώτο εντελώς ηλεκτρονικό μηχάνημα κρυπτογράφησης, με τα εσωτερικά του κυκλώματα να έχουν σχεδιαστεί εξολοκλήρου από την NSA.

H επιχείρηση είχε πλέον αλλάξει χαρακτήρα. Αντί για άρνηση παροχής υπηρεσιών σε χώρες που η CIA δεν ενέκρινε, η Crypto AG πλέον πουλούσε τα μηχανήματά της στους πάντες — και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν εκεί, για να ακούν και να αποκρυπτογραφούν με ευκολία τα μυστικά άλλων χωρών. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA δεν είχε εγκαταστήσει «πίσω πόρτες» στα μηχανήματα της Crypto AG — είχε όμως σχεδιάσει την κρυπτογράφηση με τέτοιον τρόπο, ώστε το «σπάσιμό» της να φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατον, αλλά στην πραγματικότητα να παίρνει στην NSA λεπτά για να αποκρυπτογραφήσει πληροφορίες που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έπαιρναν μήνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και αφού η CIA και η NSA βασίζονταν ολοένα και περισσότερο στις πληροφορίες που τους έδιναν τα μηχανήματα της Crypto AG, η CIA αποφασίζει να αγοράσει την Crypto AG, για να μην πέσει η εταιρεία σε χέρια που δεν ήταν της εμπιστοσύνης της μετά τον πιθανό θάνατο του γηραιού πλέον Χάγκελιν. Μάλιστα το 1970, ο γιος του Χάγκελιν, που θεωρούνταν μη εμπιστεύσιμος από τους Αμερικανούς, σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην Ουάσινγκτον. Το ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει πως «δεν υπήρξαν ενδείξεις ύποπτης ενέργειας».

Η αγορά έγινε με τη συμμετοχή της υπηρεσίας πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας, BND, μέσω μιας δικηγορικής εταιρείας στο Λιχτενστάιν, η οποία δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες-βιτρίνα για την επίτευξη της εξαγοράς. Έπειτα από την εξαγορά, οι Γερμανοί έβαλαν στο παιχνίδι και την Siemens, για να προσφέρει τεχνολογικά στην Crypto AG, με τους Αμερικανούς να φέρνουν με τη σειρά τους την τεχνογνωσία της Motorola.

Τα εσωτερικά έγγραφα της CIA και της BND που ήρθαν στην κατοχή της Washington Post, υποδεικνύουν αρκετές εντάσεις μεταξύ των Αμερικανών και των Γερμανών για τον ρόλο και τον τρόπο αξιοποίησης των πληροφοριών που υπέκλεπτε η Crypto AG για λογαριασμό τους.

Οι Γερμανοί φαίνεται να είχαν διαρκείς ενστάσεις για το ότι η CIA δεν διαχώριζε μεταξύ εχθρών και συμμάχων στην κατασκοπία της, φέρνοντας μάλιστα ως ένα από τα πρώτα παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, συμμάχων των ΗΠΑ και της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Ως αποτέλεσμα των ενστάσεων αυτών, οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν αποχωρήσει από την Crypto AG στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με την CIA να εξαγοράζει το μερίδιο της BND. Άλλωστε, σύμφωνα με τα έγγραφα, οι Γερμανοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα κέρδη από τις πωλήσεις της Crypto AG, και λιγότερο για τις πληροφορίες που αυτή προσέφερε — με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την είσοδο άλλων εταιρειών στην αγορά της κρυπτογράφησης, τα κέρδη της Crypto AG είχαν μειωθεί σημαντικά στο τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Η CIA παρέμεινε βασικός μέτοχος της Crypto AG μέχρι το 2018, οπότε και η εταιρεία διαλύθηκε, με κομμάτια της να εξαγοράζονται από άλλες εταιρείες και επενδυτές. Η «επιχείρηση Ρουβίκωνας» φαίνεται να ήταν γνωστή στις μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον τεσσάρων άλλων χωρών, συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η οποία δέχτηκε αποκρυπτογραφημένες πληροφορίες της Αργεντινής μέσω της CIA κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ. Οι υπόλοιπες ήταν το Ισραήλ, η Σουηδία (ιδιαίτερη πατρίδα του Χάγκελιν και συμμέτοχος στην αρχική προσέγγισή του από τους Αμερικανούς) και η Ελβετία, έδρα της εταιρείας.

Πελάτες της Crypto AG ήταν οι κυβερνήσεις περισσότερων από 100 χωρών. Στα έγγραφα κατονομάζονται 62 χώρες, μεταξύ των οποίων σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, αλλά και οι στηριζόμενες από τις ΗΠΑ δικτατορικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής — και εχθροί, όπως το Ιράν και η Λιβύη. Μάλιστα στις περιπτώσεις του Ιράν και της Λιβύης, η «επιχείρηση Ρουβίκωνας» έφτασε αρκετά κοντά στην αποκάλυψη, έπειτα από ένα λάθος του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν. Έπειτα από την βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο του Δυτικού Βερολίνου το 1986, που σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, ο πρόεδρος Ρήγκαν κατηγόρησε δημόσια την κυβέρνηση της Λιβύης, λέγοντας ότι έχει αδιάσειστες πληροφορίες για την ανάμειξή της στην επίθεση.

Τα λόγια του αυτά ξύπνησαν υποψίες στους Λίβυους, αλλά και στους Ιρανούς, που συνέλαβαν μάλιστα έξι χρόνια αργότερα έναν από τους πωλητές της Crypto AG, όταν αυτός επισκέφτηκε το Ιράν για να διαπραγματευτεί περαιτέρω πωλήσεις των προϊόντων της εταιρείας. Ο πωλητής, που δεν φαίνεται να γνώριζε για την στενή σχέση της εταιρείας με ξένες μυστικές υπηρεσίες, απελευθερώθηκε εννέα μήνες αργότερα, μόνο αφότου η Crypto AG πλήρωσε 1.000.000 δολάρια ως λύτρα στο Ιράν, χρήματα που προήλθαν από την BND. Παρά τις υποψίες του όμως, το Ιράν συνέχισε να αγοράζει προϊόντα της Crypto AG. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το 80-90% των επικοινωνιών της Ιρανικής κυβέρνησης ήταν «αναγνώσιμο» από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται δυστυχώς πολύ κατόπιν εορτής. Η Crypto AG δεν υπάρχει πια, και η κρυπτογράφηση έχει μεταφερθεί από τις κρατικές επικοινωνίες στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και τις επικοινωνίες όλων μας μέσω των κινητών μας τηλεφώνων και άλλων συσκευών επικοινωνίας.

Αποτελούν όμως απόδειξη, ότι η «όρεξη» των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις πληροφορίες εχθρών και συμμάχων είναι μια πολύ παλιά ιστορία, που δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις δυνατότητες παρακολούθησης επικοινωνιών της NSA — ειρήσθω εν παρόδω, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν επιβεβαίωσαν και τις παλιές ανησυχίες των Γερμανών, για την υποκλοπή επικοινωνιών συμμάχων από τους Αμερικανούς. Η NSA «άκουγε» μέχρι και τις συνομιλίες από το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ...

Ανδρέας Κοσιάρης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)