Άλλοι άνθρωποι, άλλοι καιροί, άλλα ήθη

Η νοοτροπία, ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η συλλογικότητα και η βαθύτερη έκφραση και απεικόνιση της νεοελληνικής πραγματικότητας, όπως αυτή εξελισσόταν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, ήταν τα...

δομικά συστατικά που έδωσαν την πνοή του νικητή και καθιέρωσαν το Μega ως το πλέον αδιαφιλονίκητο κανάλι επί 20 και πλέον χρόνια.

Τις δύο δεκαετίες επιτυχίας του ακολούθησε δυστυχώς τη δεκαετία του 2010 η πλήρης απαξίωση του από την κοινωνία (στην ενημέρωση) λόγω της φιλομνημονιακής του στάσης και των καταγγελιών για διαπλοκή με την πολιτική εξουσία. Τι ήταν αυτό ώστε χάρις σε δύο δεκαετίες ζωής (1990-2000) το μεγάλο κανάλι να φτιάξει το δικό του μύθο επιτυχίας, οδηγώντας πρόσφατα τον εφοπλιστή Μαρινάκη να διεκδικήσει το όνομά και την ταινιοθήκη του “ακουμπώντας”, κυρίως στις τράπεζες, 34 ολόκληρα εκ.ευρώ;

Ποιοι και πως συνέβαλαν στην επιτυχία του; Οι γνωρίζοντες διατείνονται πως ήταν το σύνολο των ανθρώπων του αλλά και η αρχή της συλλογικότητας παρά την ύπαρξη ιεραρχίας. Από τους απλούς υπαλλήλους του καναλιού μέχρι τις “κεφαλές” του, δηλαδή τους επιτελείς του, όλοι τους συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο κτίσιμο της κυριαρχίας του με την εμπέδωση μιας ολόκληρης νοοτροπίας που συνοψίζονταν στο εξής.

Ολοι μετράμε το ίδιο, όλων η δουλειά είναι σημαντική και όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μια ξεχωριστή συνεισφορά με το έργο μας σε αυτό που ονομαζόταν η ομάδα του Μega… Τη νοοτροπία αυτή εμφύσησαν, κατά καιρούς, στους εργαζόμενους του καναλιού αρκετοί από τους επιτελείς του ενημερωτικού και του ψυχαγωγικού τομέα του Μega.

Oταν κάποιος προσλαμβανόταν ως υπάλληλος στο Μega μάθαινε αμέσως τη νοοτροπία του καναλιού, τον τρόπο δουλειάς και παραγωγής ασχέτως του πόστου που θα αναλάμβανε…
Ο μηχανισμός λειτουργίας του καναλιού ήταν πάντα καλοκουρδισμένος, οι αμοιβές των υπαλλήλων του ικανοποιητικές ακόμη και για τους νεοπροσλαμβανόμενους (μεγάλη διαφορά με το σήμερα), οι επιτελείς του πάσχιζαν να πάρουν το καλύτερο από τον καθένα, και ο καθένας επιδίωκε να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τους συναδέλφους του των υπολοίπων καναλιών.

Το δελτίο ειδήσεων του Μega π.χ δεν αρέσκονταν στην κάλυψη απλώς της τρέχουσας επικαιρότητας. Απαιτούσε από τους συντάκτες του και αρκετές φορές το πετύχαινε, να είναι ένα βήμα μπροστά από την ειδησεογραφία των δελτίων ειδήσεων των υπολοίπων καναλιών με αποκλειστικότητες, αποκαλύψεις, αποστολές στα πεδία των μαχών, αλλά και στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Τα ρεπορτάζ του ήταν μεστά, χωρίς κραυγές και λαικισμούς, την ώρα που σε ορισμένα κανάλια τότε (αλλά και σήμερα) γινόταν το έλα να δεις με φτηνούς εντυπωσιασμούς και άναρθρες κραυγές. Αντιπαλότητα, ρουφιανιλίκια, κανιβαλισμός κλπ που σήμερα δυστυχώς κυριαρχούν σε χώρους δουλειάς στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν περιορισμένα και δεν επιτρεπόταν.

Αγγελική εικόνα; Οχι. Απλώς ένα μαγαζί το οποίο οι άνθρωποί του σεβόντουσαν και έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς όλοι είχαν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες. Φυσικά συνέβαιναν και συγκρούσεις και επιβολές εξουσίας από κάποιους επιτελείς… Αρκετοί δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί έφυγαν πικραμένοι και απηυδισμένοι από το κανάλι εξ αιτίας κακής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς κάποιων επιτελών ή εκδιώχθηκαν από αυτούς ως μη αρεστοί.

Τι θα συμβεί ως εργασιακό κλίμα και αποτέλεσμα έργου και απόδοσης από τους εργαζομένους στο νέο Μega; Αν θα υπάρξουν στελέχη που θα εμφυσήσουν την καλή νοοτροπία του παλαιού Μega; Δύσκολο. Ο tempora o mores (Ω καιροί… ω ήθη)… Αλλοι άνθρωποι (εκτός ελαχίστων παλαιών εξαιρέσεων), άλλες εποχές, άλλα ήθη...

enimerosi24.gr