Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα...

Βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» προκειμένου να εξεταστεί από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής διέταξε ο εισαγγελέας, μετά την άρνησή του να...
μεταβεί στην ΓΑΔΑ.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει, την ώρα που είχε προγραμματισθεί, ως εκ τούτου έτσι τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του....
Είναι άγνωστο εάν θα τον εντοπίσουν οι αρχές, μολονότι ήδη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που διέπει την κατάθεση προστατευόμενων μαρτύρων, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διεύθυνση. Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους. Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων αναμενόταν να ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης (18/2).

Στη ΓΑΔΑ είχε μεταβεί η 6μελής αντιπροσωπεία της Βουλής για την εξέταση των δύο προστατευμένων μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του, ενώ το αίτημα φέρονται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία και έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες με τη φυσική τους παρουσία και το πραγματικό τους όνομα.

Η εξέταση

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη γα τις 16.00 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ). Την εξέταση θα διενεργήσει κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την υπόθεση Novartiς. Θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τους εισηγητές των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή. Δηλαδή όλων εκτός από το Μέρα 25.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής δεν γνωρίζει εκ των προτέρων την διαδικασία- με ποιόν τρόπο θα διασφαλισθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για τους έχοντες τα κωδικά ονόματα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έγγραφο της ΓΑΔΑ προς την Προανακριτική Επιτροπή σημειώνεται για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων πως «η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ] ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου». Στο έγγραφο τονίζεται πως «η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει την μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιστολές που φέρεται να απέστειλαν στην Επιτροπή οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και τονίζουν ότι στην κατάθεσή τους στους εισαγγελείς είχαν αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και με ειδικά μέτρα προστασίας. Επισημαίνουν επίσης οτι κινδυνεύουν σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και ζητούν την χρήση μέσων ηχητικής καταγραφής για την εξέτασή τους.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και απο κοινοβουλευτικές πηγές του, γίνεται η πολιτική εκτίμηση πως «η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει».

Μάλιστα σημειώνουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς; Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί στο κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξέταση εφόσον αυτή δεν πραγματοποιηθεί με τρόπο που να είναι γνωστή η ταυτότητα του μάρτυρα. Παρόλα αυτά από την πλευρά του ΚΚΕ, έχει ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν συνιστά ταύτισή του ΚΚΕ με την τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό γιατί το ΚΚΕ είναι αντίθετο παγίως με τους προστατευόμενους μάρτυρες ως θεσμό και η θέση του δεν συναρτάται από την συγκεκριμένη επιτροπή και το έργο της...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.