Αναβολή μπροστά στο αναμενόμενο φιάσκο...

Την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης (13/02) με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μπροστά στην κατακραυγή και τις αναταράξεις που προκάλεσε η...

κυβερνητική απόφαση για επίταξη εκτάσεων προκειμένου να προχωρήσει η χωροθέτηση των νέων προσφυγικών δομών στα νησιά.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε (ANT1) ο αρμόδιο υπουργός αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Επίσης, ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.» αν και λίγο νωρίτερα ο συνάδελφός του, Άδωνις Γεωργιάδης, αρνήθηκε το «ευρωπαϊκό χρήμα» λέγοντας με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο: «Ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, εάν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα».

Νέες «Αμυγδαλέζες» επιθυμεί ο Γεωργιάδης

Σε μια έξαρση ξενοφοβίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη και όχι αυτή της κυβέρνησης δεν έκρυψε την αντίθεσή του στις ανοιχτές δομές. Μάλιστα ζήτησε (ΕΡΤ) οι νέες δομές να είναι κλειστές 24ώρες το 24ωρο (σ.σ. η κυβέρνηση λέει πως θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος κατά τη διάρκεια της ημέρας) και για να γίνει κατανοητό αυτό που υποστήριξε, έφερε ως παράδειγμα την Αμυγδαλέζα! «Δεν τους θέλουμε εδώ» επανέλαβε ο υπουργός πολλάκις, σημειώνοντας πως «αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε».

Πλέον, η σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τη σκοπιμότητα και τον χαρακτήρα των νέων δομών για του πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά, είναι διάχυτη.

⇒ Μέσα στη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτου Περιφερειακό Συμβουλίου βορείου Αιγαίου το μεσημέρι (13.00) με σκοπό να καθοριστεί η στάση των τοπικών αρχόντων των νησιών...

efsyn.gr