Πολεμοχαρής και σκληρά απάνθρωπος...

Προβλέψιμος στο θέμα της υπεράσπισης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και κινούμενος ως προς το μεταναστευτικό και το άσυλο εντός της σκληρής κυβερνητικής γραμμής εμφανίστηκε κατά τη συνέντευξη που...

έδωσε χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής στο Μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ετσι, αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας μας απέναντι στην προκλητική πολιτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι αναλύονται συνεχώς οι δυνατότητες της γείτονος, ότι εν συνεχεία ακολουθεί η επιχειρησιακή τους επεξεργασία και ότι μετά τον εντοπισμό των κενών αναπτύσσονται σενάρια, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Εχουμε φτιάξει σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί και πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επανέλαβε την επιδίωξη της κυβέρνησης να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. «Εχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη διπλωματία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν φοβούνται. Δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε τις δυνατότητές μας και ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Μανιφέστο αποτροπής

Σχετικά με το μεταναστευτικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τη γενικότερη πολιτική, ότι δεν έχουμε «ανοίξει τα σύνορά μας και δεχόμαστε κόσμο» και ότι θέλουν «να περιορίσουμε τα σημεία εισόδου». Καυτηρίασε τις προηγούμενες διαδικασίες ασύλου που κρατούσαν «τρεισήμισι χρόνια», ενώ εξηγώντας τον δικό του ρόλο ανέφερε ότι είναι «εθνικός συντονιστής σε ό,τι αφορά την επιτήρηση των συνόρων» και ότι συντονίζει τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα χερσαία σύνορα, ενώ για τα θαλάσσια, το Λιμενικό.

Ισχυρίστηκε ότι οι προσφυγικές ροές στον Εβρο σημειώνουν μείωση κατά 50%, ενώ για τα θαλάσσια φράγματα, ότι θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά. Δεν ανέφερε όμως τίποτα σχετικό με το κόστος της… δοκιμής, αφού για μόλις 2.700 μέτρα θα πληρωθούν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, ανέφερε ότι έτσι δίνεται το μήνυμα «στους άλλους που περιμένουν να ’ρθουν παράνομα, ότι κοιτάξτε να δείτε, αυτή θα είναι η κατάληξη για σας». Για να γίνει, δε, πιο σαφής πρόσθεσε: «Αυτό από μόνο του λειτουργεί αποτρεπτικά» και απευθυνόμενος προς τους πιθανούς πρόσφυγες και μετανάστες συμπύκνωσε την κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «Μπορείς να μείνεις και να μπεις σε μία διαδικασία. Δεν δικαιούσαι, διότι προέρχεσαι από μία χώρα, η οποία δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό»...

efsyn.gr