«Κόκκινα» δάνεια: η ώρα της... μαύρης αλήθειας...

0
«Mέσω του “Ηρακλή” δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές να βρουν τις λύσεις, οι οποίες χρειάζονται ώστε να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες...»
Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για χρηματοπιστωτικά θέματα

«Το σχέδιο Ηρακλής συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου μετά τη ληστεία του Χρηματιστηρίου το 1999»

Γιώργος Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ

Καμπάνια ενημέρωσης των...
«κόκκινων» δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία προστασία.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο «Ηρακλής» εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στη δικαιολογημένη ανησυχία ότι οι μαζικές τιτλοποιήσεις άνω των 30 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν μεν στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, αλλά θα προκαλέσουν και πλημμυρίδα πλειστηριασμών.

Φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν υιοθετεί την κυνική ρητορική του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για το θέμα τη πρώτης κατοικίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η στρατηγική «μαστίγιο και καρότο».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν αποκαλυπτική καθώς, όπως τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, «το μέλλον για τους δανειολήπτες, αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο. Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων». Επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γίνουν 3.000 πλειστηριασμοί.

«Το σχέδιο Ηρακλής συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου μετά τη ληστεία του Χρηματιστηρίου το 1999» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας στη Βουλή. Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν για τον «Ηρακλή» ότι καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα της εκκαθάρισης των βιβλίων τους και ότι η Ν.Δ. αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας στις εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ που βάζει το Δημόσιο.

Οι παρενέργειες από τη λήξη του προστατευτικού πλαισίου είναι μπροστά και ο Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο «Ηρακλής» δεν θα ξεσπιτώσει.

«Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία» είπε εμφατικά ο υφυπουργός Οικονομικών. Επέμεινε ότι ο διαχειριστής (servicer) δεν έχει λόγο να εκβιάσει λύσεις, αλλά έχει κάθε συμφέρον να βρει συναινετική λύση και να προσεγγίσει τον δανειολήπτη.

«Mέσω του “Ηρακλή” δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές να βρουν τις λύσεις, οι οποίες χρειάζονται ώστε να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες. Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα πλέον οι δανειολήπτες να βρουν λύσεις με άφεση χρέους, με κουρέματα ακόμα και με δυνατότητα νέων χρηματοδοτήσεων διότι οι τράπεζες πρέπει, απαλλαγμένες πλέον από μεγάλο βάρος, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία» υποστήριξε ο Γ. Ζαββός.

Στην ερώτηση αν χειροτερεύει η θέση των δανειοληπτών (οφειλέτη και εγγυητή), ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της ένωσης των servicers, απάντησε αρνητικά, καθώς ισχύουν οι ίδιοι κανόνες προστασίας του καταναλωτή. «Οι ίδιες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, είτε είναι ο Ν3869, είτε ο Ν4605.

Οι εταιρείες διαχείρισης λειτουργούν υπό ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο. Αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την ΤτΕ». Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ο Τ. Πανούσης είπε ότι η περίμετρος των δανειοληπτών που πληροί τα κριτήρια του Ν4605 αντιστοιχούν σε δάνεια10 δισ. ευρώ. «Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει αίτημα, το οποίο είναι εγκεκριμένο; Μόνο 2.000. Δηλαδή μιλάμε για περίπου 150-200 εκατ.» είπε. Και υπογράμμισε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δίνει κούρεμα, πολύ χαμηλό επιτόκιο με μεγάλη διάρκεια, επιχορηγεί μέχρι το 50% της δόσης. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες, τα 10 δισ.ευρώ, να μην έχουν μπει στον νόμο» κατέληξε...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)