Πρώτη εφαρμογή του δόγματος αποτροπής...

0
Αυξάνεται η παρουσία της αστυνομίας στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να...
συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα -όχι από το τελωνείο- από παράπλευρους δρόμους χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Εγκλωβισμένοι

Την Παρασκευή το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, αλλά αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών δεν το επέτρεψε. Νέα απόπειρα καταγράφηκε τις βραδινές ώρες της ίδιας μέρας με ανάλογα αποτελέσματα.

Η μαζική εμφάνιση προσφύγων στο φυλάκιο στις Καστανιές είναι τελείως ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα επίσημα συνοριακά φυλάκια ούτε μπορούν να ζητήσουν άσυλο.

this morning: hundreds of migrants and refugees remain stuck at Kastanies crossing point Tear gas deterrence by Greek authorities continues when they get too close to police cordon Refugee who shot this video says they are afraid to go back, intend to stay
262 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Με το πρώτο φως της ημέρας, το Σάββατο, πρόσφυγες-μετανάστες έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για πούλμαν που τους μετέφεραν. Αποτέλεσμα να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου. Πηγές της αστυνομίας μιλούν για συγκέντρωση περίπου 5000 προσφύγων και μεταναστών.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κακές καθώς επικρατεί κρύο και βρέχει.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας με «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το εξαιρετικά λεπτό αυτό ζήτημα, μετά το φιάσκο των προηγούμενων ημερών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα ενώ ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για σήμερα στη Σάμο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «μια οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας» τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός είχε, χθες, μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με στόχο να αναπτύξει τις θέσεις της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» στο Βερολίνο, Μπάμπη Αγρολάμπο, ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να καλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη μεταφορά της επιχείρησης «Σοφία» από τη Λιβύη στο Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία εξετάζει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για έκτακτη σύνοδο και ενεργοποίηση όλων των μέσων που είχε χρησιμοποιήσει η Ε.Ε. ως τώρα σε όλες τις κρίσεις, όπως η συγκεκριμένη αεροναυτική επιχείρηση

Εκτός από την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Αθήνα έχει ή πρόκειται να έχει επαφές και με την τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον ΜΠ. Μπορίσοφ και συμφώνησαν, μάλιστα, να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ένταση πυροδοτήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να διαρρέουν πως η χώρα σταματά να απαγορεύει από πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, ως απάντηση στον αιματηρό βομβαρδισμό τουρκικών θέσεων στην Ιντλίμπ από δυνάμεις του Άσαντ που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες στρατιώτες νεκρούς.

Από το πρωί άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο που κατέγραφαν πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινούνται με λεωφορεία, ακόμη και με ταξί, προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ οι τουρκικές αρχές δείχνουν όχι μόνο να μην προσπαθούν να αποτρέψουν τις κινήσεις, αλλά να τις υποβοηθούν.

Εν μέσω διπλωματικών επαφών και πιέσεων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε προς το επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην κοινή διακήρυξη που έχει υπογράψει με την Ε.Ε..

Αργά το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε απειλώντας πως εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία, το κύμα προσφύγων θα αυξηθεί...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)