Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

Εμμένει η κυβέρνηση στην άρση προστασίας των μαρτύρων...

Επιμένει η κυβέρνηση στις μεθοδεύσεις για την άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, παρά το «βατερλό» που υπέστη μετά από τις...

σχετικές αρνήσεις εκ μέρους τόσο τις αστυνομίας όσο και του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ανέφερε: «Πρέπει να δούμε αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι εμπλεκόμενοι με τη Novartis», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν εμπλεκόμενα πρόσωπα σε μια υπόθεση να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες με αντάλλαγμα την όποια δική τους ευνοϊκή μεταχείριση».

«Πρέπει να απαντηθούν πολύ κρίσιμα ερωτήματα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Όσο και αν πιστεύω ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ως θεσμός, συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στη διερεύνηση υποθέσεων, πρέπει από την άλλη πλευρά, να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα, σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Όταν υπάρχει ισορροπία, τότε νομίζω ότι λειτουργούμε για το καλό και η δικαιοσύνη λειτουργεί με τον πραγματικό της ρόλο. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τηρείται ο ένας ή ο άλλος όρος, αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο προφανώς πρέπει να αναζητηθεί και αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν και άλλου είδους εξελίξεις».

Τέλος, ο Κώστας Τσιάρας είπε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία μπορεί για κάποιον λόγο να τύχουν ασυλίας την επόμενη μέρα, να καταστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι κακώς οι "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση" μπήκαν στο καθεστώς προστασίας από τους εισαγγελείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «τότε προφανώς θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο και αν αυτό δεν έχει τηρηθεί, τότε το πρόβλημα τεράστιο και βεβαίως δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που ονομάζεται αναζήτηση ευθυνών για πολιτική παρέμβαση, διότι τότε θα έχει αποδειχθεί αυτό που όλοι απευχόμαστε να ισχύει, δηλαδή ότι η δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε, με συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει πολιτική δίωξη στην υπόθεση Novartis»...

tvxs.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.