ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε επτά μήνες ως αξιωματική αντιπολίτευση για να καταθέσει πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Χρειάζεται επίσης τέσσερις μήνες ακόμη, έως το συνέδριό του, για να ξαναρχίσει η γη - και η πολιτική σκηνή - να γυρίζει και πέραν του ομφαλού της Κουμουνδούρου. 

Εάν στο μεσοδιάστημα ο...

Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει, π.χ., να πάει σε πρόωρες εκλογές, κακώς θα το αποφασίσει - προέχει η αποκρυστάλλωση της, λιγότερο ή περισσότερο αριστερής, ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Ως εκ τούτων χθες χρειάστηκαν γύρω στις τέσσερις ώρες συνεδρίασης για να αποφανθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως «σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».

Θα μπορούσε να είναι το… γαρ πολύ της θλίψεως ή και η απώλεια του ενστίκτου πολιτικής επιβίωσης. Επί του παρόντος είναι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κριτικής που δέχεται για το ρεσιτάλ εσωστρέφειας των τελευταίων μηνών: Όσοι κρίνουν τους κρίνοντες υπηρετούν «πολιτικά κέντρα αντιπάλων».

Και είναι επίσης το μήνυμα μέσω του οποίου η Πολιτική Γραμματεία επέλεξε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας».

Μέχρι στιγμής αυτή η «αλληλεγγύη και συντροφικότητα» αποτυπώνεται στις δημόσιες αλληλοκαταγγελίες μεταξύ των «53», των «21», των «51» και λοιπών ομάδων, στην ανταλλαγή, κοινοποίηση και διαρροή κειμένων και επιστολών που είτε στιγματίζουν την «πασοκοποίηση» είτε αποκηρύσσουν την αριστερή περιχαράκωση, στην ανοιχτή σύγκρουση του γραμματέα του κόμματος και των «53» με έναν δημοσιογράφο, και στον πόλεμο προεδρικών, ριζοσπαστών, πασοκογενών και κομματικών για τον έλεγχο των συσχετισμών εν όψει συνεδρίου.

Μόνον τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ μετρά πολλαπλά θερμά επεισόδια: Οι «53» άνοιξαν δημόσιο μέτωπο με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο υποστηρίζοντας ότι τους χρέωσε ανύπαρκτη προσπάθεια αποκλεισμού των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας από το συνέδριο. Και πίσω από τον δημοσιογράφο έδειξαν, διά διαρροών, υποκίνηση από την πλευρά των - μη συμπαγών πια - προεδρικών.

Οι «51» από την Θεσσαλονίκη με κείμενο προς την ηγεσία εξέφρασαν την οξεία αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Κουμουνδούρου για την διεύρυνση και έθεσαν ερωτήματα του τύπου «ποια είναι η σχέση των προσώπων της προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτούν την ΚΕΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της με την πολιτική ταυτότητα και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες της Αριστεράς και της προόδου;»

Οι «21» βουλευτές έστειλαν επιστολή στην Γραμματεία Οργανωτικού ζητώντας να τους κοινοποιηθούν όλες οι κομματικές εκδηλώσεις και οι ομιλητές τους. Συνοπτικά, οι 21 βουλευτές - ανάμεσά τους οι Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας και Παύλος Πολάκης - υπονοούν ότι ο κομματικός και οργανωτικός μηχανισμός φρενάρει την συμμετοχή των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις και «πουσάρει» τους «53». Κατά πληροφορίες, δε, θεωρούν ότι πρόκειται για τακτική που ευνοεί ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης προωθώντας κυρίως τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Έφη Αχτσιόγλου.

Το τελευταίο επεισόδιο, το οποίο και οδήγησε στην χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, είχε και πάλι ως σημείο αναφοράς την ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο. Ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Παν. Σκουρλέτης: «Αριστερός», αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας» θεωρήθηκε ότι στοχοποιεί τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς εμφάνιζε αμφότερους ως επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Από στελέχη του στενού κομματικού πυρήνα μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «κίτρινο» εργαλείο απαξίωσης προσώπων και συνδέθηκε, και πάλι, με την ομάδα των προεδρικών.

Κατά τα ίδια στελέχη, δε, εντάσσεται σε στοχευμένη επιχείρηση υπονόμευσης όσων αντιτίθενται στην άνευ ορίων διεύρυνση και στην «μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ». Το θέμα τέθηκε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία και ακολούθησε η γνωστή ανακοίνωση, μαζί με την απόφαση αναβολής της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για μια εβδομάδα – επισήμως διότι δεν είναι έτοιμο το κείμενο απολογισμού, ανεπισήμως προκειμένου να επέλθει στοιχειώδης έστω ανακωχή.

Προφανώς, το όλο σκηνικό δεν κάνει ευτυχή τον Αλέξη Τσίπρα, και ο ίδιος δεν το έκρυψε στην χθεσινή συνεδρίαση. Ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και οι διαρροές, όπως ζήτησε και να εστιάσουν όλοι στην αντιπολιτευτική τακτική κατά της κυβέρνησης.

Το πρώτο ερώτημα όμως είναι πάνω σε ποια προγραμματική και συνεκτική βάση μπορεί να χτιστεί αυτή η αντιπολιτευτική τακτική. Το δεύτερο είναι εάν και ποιους στην πραγματική κοινωνία μπορεί να αφορά ο εμφύλιος του κομματικού μικρόκοσμου. Ή άλλως, όπως λέει και αποστασιοποιημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «έτσι όπως πάμε, ο Μητσοτάκης θα κατεδαφίζει εργασιακά και ασφαλιστικό, κι εμείς θα μετράμε πόσους… πασόκους έβαλε από την πίσω πόρτα ο Σπίρτζης και σε πόσες γειτονιές παραπάνω από τους προεδρικούς μίλησε ο Τσακαλώτος»…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr