Τα σημάδια πρόωρης κόπωσης της κυβέρνησης...

0
Nεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις που οδηγούν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση, ενώ την ίδια ώρα απανωτά είναι τα περιστατικά ανεπαρκούς ή εντελώς ακατάλληλης διαχείρισης καίριων ζητημάτων.

Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ κατά τους τελευταίους επτά μήνες, μιας κυβέρνησης που δείχνει πρόωρα κουρασμένη και ανήμπορη να...

σηκώσει το βάρος των ευθυνών που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Μιας κυβέρνησης που, ώρες-ώρες, δείχνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων ολιγαρχών και «κολλητών» ξεπληρώνοντας σχετικά γραμμάτια.

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό η ακροδεξιά λογική σε συνδυασμό με την αδυναμία κατανόησης της φύσης του προβλήματος από την αρχή της εκδήλωσης του αλλά και την παροιμιώδη ανικανότητα στην διαχείριση του, δημιουργούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και φέρνουν προ των πυλών κοινωνικές εκρήξεις. Μάλιστα η τακτική της κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά και βγάζει από ...τις τρύπες τους τα φασιστοειδή της Xρυσής Aυγής όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα στην Λέσβο.

Χωρίς κανείς να υποστηρίζει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στο «σκοτεινό δωμάτιο» των ΜΚΟ, είναι τουλάχιστον γελοίο υπουργοί της κυβέρνησης να υποστηρίζουν σοβαρά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υποκινήθηκαν από κάποιους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Λες και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους δεν φτάνουν και επαρκούν για να ξεσηκωθούν…

Αλλά και στα γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Η κυβέρνηση προχωρά σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και πυξίδα μπροστά στις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι κινήσεις της δεν θα βάλουν την χώρα σε περιπέτειες με ανυπολόγιστο κόστος.

Η στήριξη από τις ΗΠΑ ποτέ δεν ήλθε, προχωρά σε αμφιλεγόμενες συμμαχίες, ενώ εσχάτως παρακαλά να την καλέσουν στην επόμενη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία οι κινήσεις της είναι τραγελαφικές προσπαθώντας να βρει σωσίβιο στους αέρηδες…

Στα εσωτερικά ζητήματα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Η 13η σύνταξη καταργήθηκε, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν για την μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ οι όποιες μειώσεις φόρων θα γίνουν αισθητές μόνο για ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων και τους… εισοδηματίες-μερισματούχους.

Η πρώτη κατοικία ακόμη και για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν (γιατί ακριβώς για αυτούς γίνεται η κουβέντα και όχι για τους κακοπληρωτές, όπως ψευδώς υποστηρίζουν κυβέρνηση και Στουρνάρας, διότι ακόμη και τώρα το σύστημα μπορεί να κυνηγήσει τους μπαταχτσήδες) παύει να προστατεύεται από τον Μάιο.

Τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις επιστρέφουν σταδιακά στα όσα ίσχυαν την εποχή των μνημονίων, ενώ θύμα της νεοφιλελεύθερης αγκύλωσης των «αρίστων» έπεσαν και τα σχολικά γεύματα.

Την ίδια στιγμή διεφθαρμένοι θύλακες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν όχι μόνο να θάψουν το μεγάλο σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και να τιμωρήσουν με παρακρατικές μεθόδους όσους επιχείρησαν να αναδείξουν τις ευθύνες και τους ενόχους στο εν λόγω σκάνδαλο. Με προφανή σκοπό να δείξουν, με ένα καθαρά μαφιόζικο τρόπο, ότι όποιος στο μέλλον αναδείξει την σήψη και την διαφθορά στο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε την χώρα θα υποστεί τις συνέπειες.

Τελευταίο επεισόδιο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια της να εξυπηρετήσει, με κάποιον μαγικό τρόπο, όλους τους ολιγάρχες και εκπροσώπους του τριτοκοσμικού και παρασιτικού καπιταλισμού στο χώρο του ποδοσφαίρου. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατον με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθεί ακόμη περισσότερο, να τους δυσαρεστήσει όλους και το κυριότερο να στείλει το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη πιο βαθιά στην παρακμή και την ανυποληψία.

Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση της δεξιάς εναποθέτει όλες τις ελπίδες στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς σε μια «έκρηξη» των επενδύσεων. Όμως και εδώ μαζεύονται απειλητικά σύννεφα. Θεσμοί και εταίροι δεν φαίνονται ιδιαίτερα θερμοί σε μια μείωση των πλεονασμάτων από το 2021, ενώ όσον αφορά τις επενδύσεις στο εντελώς ακατάλληλο μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση τους έρχεται να προστεθεί η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών αλλά και της εξάπλωσης του φονικού ιού...

Μάκης Ντόβολος
sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)