Θρίαμβος Σάντερς στη Νεβάδα...

0
«Eπελαύνει» ο Μπέρνι Σάντερς στην εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη υποψηφίου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. Το Σάββατο στη Νεβάδα άφησε δεύτερο τον...

Τζο Μπάιντεν, με τον Σάντερς να κάνει λόγο για «πρωτοφανές λαϊκό κίνημα».

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 43% των «caucuses», των συνελεύσεων των ψηφοφόρων της Πολιτείας, ο Σάντερς κερδίζει 47% και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακολουθεί σε απόσταση με 21%, αν και προηγείται του πρώην δημάρχου του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιτζετζ που έρχεται τρίτος με 15%. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν βρίσκεται στην τέταρτη θέση με περισσότερο από 9%, η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο ακτιβιστής δισεκατομμυριούχος Τομ Στάιερ ακολουθούν με 4% καθένας.

«Κερδίσαμε τη Νεβάδα! Οικοδομούμε ένα πρωτοφανές λαϊκό κίνημα και μαζί δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Σάντερς με ανάρτηση στο twitter.

Με το γνωστό ύφος ο Τραμπ συνεχάρη τον Σάντερς για τη νίκη του: «Φαίνεται ότι ο Τρελός Μπέρνι τα πάει καλά στη Σπουδαία Πολιτεία της Νεβάδα. Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι μοιάζουν τόσο αδύναμοι και αποκλείεται ο Μίνι Μάικ να αρχίζει ξανά την εκστρατεία του μετά τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ. Συγχαρητήρια, Μπέρνι και μην τους επιτρέψεις να το αρπάξουν από εσένα», είπε ο Τραμπ με tweet.

Με τις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας να απέχουν μία εβδομάδα και τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης να αναμένονται μερικές ημέρες αργότερα, ιδού τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της Νεβάδα για τους κορυφαίους υποψηφίους:

Μπέρνι Σάντερς

Αν και ο Σάντερς προβλεπόταν να τα πάει καλά στη Νεβάδα, ο γερουσιαστής από το Βερμόν μπορεί να ξεπέρασε τις προσδοκίες διευρύνοντας την εκλογική του βάση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στις συνελεύσεις των ψηφοφόρων που πραγματοποίησε η Edison Research, ο Σάντερς συνέτριψε τους υπόλοιπους υποψηφίους όσον αφορά τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους και ήρθε δεύτερος μετά τον Μπάιντεν στις ψήφους των μαύρων. Ήταν η κορυφαία επιλογή των ψηφοφόρων κάτω των 65 ετών. Κέρδισε επίσης στην ομάδα των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανδρών και γυναικών.

Ο Σάντερς ήταν η κορυφαία επιλογή των ψηφοφόρων που δηλώνουν ανεξάρτητοι. Και ίσως το σημαντικότερο για την εκστρατεία του είναι το γεγονός ότι επικράτησε του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων που θεωρούν πως η κορυφαία προτεραιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι να ηττηθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα αυτά είναι καλά νέα για τον Σάντερς. Αν καταφέρει να αιφνιδιάσει κερδίζοντας και στη Νότια Καρολίνα στις 29 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί σε εξαιρετική θέση ενόψει των αναμετρήσεων της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου.

Τζο Μπάιντεν

Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες το βράδυ στο Λας Βέγκας ήταν ενθουσιώδης, καθώς μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα τον έφεραν στη δεύτερη θέση.

Δεν πάει καιρός που ο πρώην αντιπρόεδρος ήταν το φαβορί στη Νεβάδα. Όμως μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του στην Αϊόβα και το Νιού Χαμσάιρ, η επίδοσή του στη Νεβάδα ήταν γι' αυτόν αρκετά καλη ώστε να δηλώσει πως η εκστρατεία του αναζωογονήθηκε.

Ο Σάντερς κέρδισε άνετα τον Μπάιντεν μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, με 53% έναντι 16% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην είσοδο των συνελεύσεων, αφήνοντας τον Μπάιντεν να απορροφήσει γηραιότερους ψηφοφόρους και μετριοπαθείς στην προσπάθειά του να παραμείνει ανταγωνιστικός. Ο Μπάιντεν πέρασε τον Σάντερς στους μαύρους ψηφοφόρους, με 36% έναντι 27%.

Τώρα ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αντιμετωπίζει ίσως την πιο κρίσιμη εβδομάδα της υποψηφιότητάς του. Οτιδήποτε λιγότερο από νίκη στη Νότια Καρολίνα, με τους πολλούς Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, θα κάνει πολύ λιγότερο πιθανό για τον ίδιο --ή και για οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο-- να μπορέσει εμποδίσει τον Σάντερς να πάρει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο του κόμματος...

tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)