Ειδικός φρουρός ο αστυνομικός που τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ

Κατακραυγή για το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγράφηκε σε βίντεο και δείχνει έναν άνδρα με πολιτικά να κραδαίνει όπλο σε φοιτητές μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου μπήκε για να κυνηγήσει και...να συλλάβει μικροπωλητή.

Πρόκειται για ειδικό φρουρό, που ανήκει στους 1.500 που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, και ήταν εκτός υπηρεσίας, όπως και οι δύο συνάδελφοι που συνεπλάκησαν με πολίτες πρόσφατα στο Γκάζι.

Το σημερινό επεισόδιο κατήγγειλαν φοιτητές και ανέδειξαν το σχήμα των ΕΑΑΚ της ΑΣΟΕΕ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις τους τονίζοντας πως μπήκε στο χώρο του ιδρύματος, έβγαλε όπλο απειλώντας ότι θα ρίξει, ενώ έπειτα διμοιρία των ΜΑΤ τον φυγάδευσε προχωρώντας σε ρίψη κρότου λάμψης αλλά και σε ξυλοδαρμούς.


Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε διοικητική διερεύνηση για την υπόθεση και επιβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός τράβηξε τράβηξε όπλο και ότι απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, πριν μεταφερθεί τραυματισμένος στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωσή τους, υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα και «προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση», αφού «δέχτηκε επίθεση από 30 περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος».

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, απαντήσεις ζητά το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντας ότι «πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙΑΣ με 1500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές. Μάλιστα ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε, έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας».

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, πριν τις τελευταίες πληροφορίες, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ήταν αστυνομικός ο άνδρας αυτός; Ήταν εν υπηρεσία, ήταν εκτός υπηρεσίας; Ήταν μήπως ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙΑΣ;

«Σε κάθε περίπτωση τους καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε ο μη γένοιτο τραγικό συμβεί και τους ζητάμε άμεσα να αλλάξουν πορεία, άμεσα να αλλάξουν πολιτική» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Φίλης σχολίασε πως «για μια ακόμη φορά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχτηκαν επίθεση» και πως «το πανεπιστημιακό Άσυλο, που τόσο συκοφαντήθηκε και ενοχοποιήθηκε, καταργήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσχημα την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, αλλά με πραγματικό στόχο να εδραιωθεί το επικίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες δόγμα "νόμος και τάξη"»..

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «διογκούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό που μάταια προσπαθούν να καμουφλάρουν οι ψευδείς ανακοινώσεις της Αστυνομίας». «Ας το καταλάβει η κυβέρνηση πριν συμβούν τα χειρότερα. Η παρουσία οπλισμένων αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων είναι κυριολεκτικά δημόσιος κίνδυνος. Αποτελούν εικόνες ντροπής και δημοκρατικής εκτροπής. Θυμίζουν άλλες εποχές και ναρκοθετούν την ακαδημαϊκή και κοινωνική ειρήνη».

Απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, που σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε τα εξής: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να απαντήσει άμεσα: αν αυτός που όπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ είναι αστυνομικός, με ποια ιδιότητα βρέθηκε, γιατί οπλοφορούσε, τι σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει από δω και μπρος με τον συγκεκριμένο».