Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Ο Μητσοτάκης συνδέει πρόσφυγες με κοροναϊό...

Tην ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα καταγράφονται από πολίτες που έρχονται από τη Δύση και συγκεκριμένα από την Ιταλία, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια...

ακόμη αμφιλεγόμενη απόφαση, που εγείρει ερωτήματα τόσο για την σκοπιμότητα όσο και την αποτελεσματικότητά της, συνδέει και επισήμως πλέον την απειλή του κορονοϊού με το προσφυγικό για να επιβάλει έκτακτα μέτρα και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα – μέτρα καταστολής και αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί απειλής στην δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

Με αυτό το σκεπτικό, ανακοίνωσε ακολούθως ότι «από σήμερα, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης.

Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».

Είναι προφανές ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην θέση αυτή του έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και στην ερμηνεία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο άρθρο 6 του Κανονισμού 2016/399.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στις προϋποθέσεις εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκή χώρα και μεταξύ αυτών των προθέσεων περιλαμβάνει το ότι «δεν θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός εκ των κρατών μελών, ιδίως, δε, δεν είναι καταχωρισμένοι ως ανεπιθύμητοι στις εθνικές βάσεις δεδομένων των κρατών μελών για τους ίδιους λόγους»...

Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.