Ούτε οι Σύροι είναι πρόσφυγες κατά την κυβέρνηση...

Μετά τους Αφγανούς που κατά την κυβέρνηση είναι οικονομικοί μετανάστες παρ’ ότι ζουν στην πιο βίαιη χώρα του κόσμου, τώρα η κυβέρνηση δεν θεωρεί ούτε τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου. 

Ο...

υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και μάλιστα με περισσή περηφάνια ότι με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα απελαθεί μια οικογένεια Σύρων με πέντε ανήλικα παιδάκια που αντιμετωπίζουν, μάλιστα διαπιστωμένα προβλήματα υγείας και διαμένουν στη Χίο.

«Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μια εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι, επιπλέον, «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν» καθώς «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Οι δηλώσεις του Νότη Μηταράκη προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Μάλιστα η Δήμητρα Κουτσούμπα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει ότι αυτό που ο υπουργός δεν ανέφερε είναι ότι η υπόθεση της οικογένειας των Σύρων προσφύγων βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης από την αρμόδια υπηρεσία κατόπιν νέων στοιχείων που προέκυψαν και δεν κρίθηκαν από το ΕΔΔΑ. Αλλά ενώ η υπόθεση ακόμη εξετάζεται ο υπουργός θεωρεί δεδομένο το αποτέλεσμα, δηλαδή την απέλαση των Σύρων - προφανώς μεταναστών κατά τον ίδιο - και επιχαίρει κιόλας...

tvxs.gr