Πτώση του ενημερωτικού ΣΚΑΙ...

Η απόλυτη και χωρίς όρια ταύτιση του ενημερωτικού ΣΚΑΙ με την Νέα Δημοκρατία όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση αλλά και τώρα στην Κυβέρνηση μαζί με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ενορχήστρωσε την τελευταία 5ετία του απέφερε μεν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να οδηγηθούν τα πράγματα στην αντίστροφη πορεία τους κι...

αυτό ήδη καταγράφεται με χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό (18-54 ετών) στις ενημερωτικές του εκπομπές και στο δελτίο ειδήσεων.

Αυτό που, προς το παρόν, τον διασώζει, και εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης είναι η τρίτη ηλικία (οι άνω των 54 ετών) που τον παρακολουθεί μαζικά και η οποία προσμετράται με το δυναμικό κοινό στο γενικό σύνολο του κοινού… Δυστυχώς όμως τα πράγματα στο δυναμικό τηλεοπτικό κοινό (18-54 ετών) τα ποσοστά τηλεθέασης του ΣΚΑΙ έχουν πάρει την κατιούσα μιας και καταγράφεται καθημερινά μεγάλη πτώση σε αυτή την κρίσιμη, ηλικιακά και παραγωγικά, κατηγορία πληθυσμού.

Εάν παρατηρήσει κανείς καθημερινά τα ποσοστά θεαματικότητας που επιτυγχάνουν οι ενημερωτικές του εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στο δυναμικό κοινό (ηλικίες από 18-54 ετών) θα δει ότι τα ποσοστά του απέχουν παρασάγγας από τα ποσοστά που επιτυγχάνει στο σύνολο του κοινού, στο οποίο όπως αναφέραμε, συμπεριλαμβάνεται και η τρίτη ηλικία… Μάλιστα είναι πάμπολλες οι ημέρες που ο ενημερωτικός ΣΚΑΙ στο δυναμικό τηλεοπτικό κοινό (ηλικίες 18-54 ετών) πιάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα κατάταξης για τις συγκεκριμένες ηλικίες.

Aς δώσουμε για παράδειγμα τα ποσοστά θεαματικότητας που έκαναν οι εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στις 4/2/2020. Η πρωινή εκπομπή “Σήμερα ” έπιασε στο σύνολο του κοινού 20,4%, ενώ στο δυναμικό κοινό (18-54 ετών) μόλις 13,8%. Οι ” Αταίριαστοι” που ακολουθούν έκαναν 18,4% στο σύνολο κοινού και μόλις 10,4% στο δυναμικό κοινό καταλαμβάνοντας μια από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα κατάταξης στις ώρες 10-12 π.μ.

Οσο για “Τα νέα του Σκάι” ενώ στο σύνολο του κοινού έκαναν ποσοστό 14,8% στο δυναμικό κοινό βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις κατάταξης με ποσοστό 10,5%. Τα παραπάνω θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τον ΣΚΑΙ καθώς οι νεανικές και παραγωγικές ηλικίες δύσκολα συμβιβάζονται με το πολύ “το κυρ ελέησον” προς οποιαδήποτε Κυβέρνηση, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που πράττουν σήμερα μετ επιτάσεως αρκετοί δημοσιογράφοι στο κανάλι του Φαλήρου λιβανίζοντας και μη ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Τι δείχνει η πτώση θεαματικότητας του ενημερωτικού ΣΚΑΙ στο δυναμικό κοινό; Αρχή πολιτικής μεταστροφής ή απλά άρνηση του πολύ “κυρ ελέησον” προς την Κυβέρνηση από νέους και μεσήλικες; Είναι γεγονός ότι συνήθως από αυτές τις ηλικίες, δηλαδή τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες, αρχίζει υπογείως η πολιτική μεταστροφή προς την κάλπη με ενδείξεις στην αρχή κάποια “κρυφά ” σημάδια που δύναται κάποιος να τα διαβάζει (όπως π.χ τα ποιοτικά στοιχεία σε μια δημοσκόπηση ή γιατί όχι η εγκατάλειψη παρακολούθησης του ενημερωτικού ΣΚΑΙ από νέους και παραγωγικές ηλικίες).

Φυσικά τα φαινόμενα που θα οδηγήσουν σε πολιτική μεταστροφή μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων οποιασδήποτε ηλικίας συνδέονται και με βαθύτερα αίτια όπως η μη ικανοποίηση προσδοκιών τους από πλευράς της Κυβέρνησης. Το ότι η τρίτη ηλικία εξακολουθεί να παρακολουθεί μαζικά τον ενημερωτικό ΣΚΑΙ η εξήγηση που θα έδιναν οι πολιτικοί και οι δημοσκόποι είναι ότι η κατηγορία αυτή πολιτικά μεταστρέφεται αργά και πάντα τελευταία. Κάτι ανάλογο ισχύει με τα αστικά κέντρα και την επαρχία. Τον τόνο της πολιτικής μεταστροφής τον δίνουν στην αρχή τα αστικά κέντρα και έπεται η επαρχία.

Μήπως ο ενημερωτικός ΣΚΑΙ θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται όσον αφορά την στάση του απέναντι στην Κυβέρνηση πριν χάσει ως τηλεοπτικό κοινό και την τρίτη ηλικία; Από την άλλη καλές οι δημοσκοπήσεις για τη Ν.Δ που της δίνουν ακόμη υψηλά ποσοστά αλλά μάλλον θα πρέπει να εξετάσει γιατί π.χ εγκαταλείπουν τον ενημερωτικό ΣΚΑΙ ηλικίες 18-54 ετών που αν μη τι άλλο διαμορφώνουν και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας...

Θάνος Πασχάλης

enimerosi24.gr