Λαθρεπιβάτης (Αθήνα-Βρυξέλλες) μηνών 15...

Ονομάζεται Μοχάμεντ, είναι 15 μηνών και προ ημερών ήταν λαθρεπιβάτης σε αεροπλάνο που έφυγε από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες. Εφτασε το περασμένο καλοκαίρι στη Σύμη μαζί με...

τον πατέρα του, την έγκυο μάνα του και την αδελφούλα του. Πρόσφυγες από τη Συρία. Τους πήγαν στην Κω, όπου τους είπαν πως δεν μπορούν να φύγουν από το νησί, αλλά ούτε και να μείνουν κάπου.

Θέλησαν να βρουν γυναικολόγο και τους είπαν πως υπάρχει ένας για χιλιάδες γυναίκες. «Δραπέτευσαν» και έφτασαν στην Αθήνα. Εδωσαν τα τελευταία τους λεφτά και αγόρασαν πλαστά διαβατήρια και αεροπορικά εισιτήρια για το Βέλγιο, όπου ζει ο παππούς. Για τον Μοχάμεντ δεν υπήρχε διαβατήριο. Την ημέρα της πτήσης τον πήρε όμως αγκαλιά μια ξένη κυρία που είχε χαρτιά για μωρό.

Πέρασε πρώτος τον έλεγχο στην αγκαλιά της κυρίας και προχώρησαν προς το αεροπλάνο. Ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδελφούλα του δεν τα κατάφεραν. Οι αστυφύλακες είδαν «το πλαστό το πασαπόρτι» και τους σταμάτησαν. Η μάνα φώναζε αλλά κανείς δεν καταλάβαινε τι έλεγε. Αγγλικά δεν μιλούσαν. Οταν ήρθε ο διερμηνέας το αεροπλάνο είχε φύγει.


«Το μωρό της πτήσης Αθήνα- Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος του χθεσινού δισέλιδου ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir. To ρεπορτάζ δεν θέτει το ερώτημα ποιος υποκίνησε τον Μοχάμεντ σε παράνομες ενέργειες. Ωστόσο το απαντάει...

Μανώλης Σπινθουράκης

efsyn.gr