Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει ναυτικές δυνάμεις για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό η ΕΕ...
να αποφασίσει την δημιουργία μιας ναυτικής ομάδας για την επιβολή απαγόρευσης μεταφοράς όπλων στην Λιβύη, ενώ χώρες μπορούν να προσφέρουν και μαχητικά αεροσκάφη για την από αέρος επιτήρηση του εμπάργκο.

Άλλωστε η ευρωπαϊκή αρμάδα σκαφών υπό το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle" (R91) στην οποία συμμετέχουν 7 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και που πρόκειται να αποπλεύσει  από την Γαλλία μπορεί πολύ εύκολα να αναλάβει το ρόλο αυτό.
Σε ότι αφορά όμως την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός, εδώ θα απαιτηθεί παρουσία παρατηρητών των ΕΔ  στο έδαφος της Λιβύης και αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Η ίδια πηγή τόνισε  ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν -και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.

Όπως ανέφερε την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωνε:

«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου, κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».

Όπως είπε, «είναι θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».