Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν - Ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ρωσίας;

0
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τον Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση που υπέβαλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο 53 ετών Μισούστιν διατηρούσε μέχρι σήμερα τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. 

Το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας ενόψει της επίσημης ψηφοφορίας αργότερα σήμερα στη Δούμα, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αναστασία Κασεβάροβα, μια βοηθός του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η ρωσική Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, αναμένεται αργότερα σήμερα να επικυρώσει την υποψηφιότητα του Μισούστιν. Η Ενωμένη Ρωσία έχει την πλειοψηφία στη Δούμα.

Καριέρα - τεχνοκράτης

Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μιχαήλ Μισούστιν δεν θεωρείται πολιτικός υψηλού προφίλ στη Ρωσία και η καριέρα του ήταν μέχρι τώρα τεχνοκρατική. Έχει εργαστεί στον τομέα της είσπραξης φόρων από το 1998 και είναι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας από το 2010.

Το 2008, υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας επενδύσεων UFG, η οποία την εποχή εκείνη συνεργάστηκε με τη γερμανική Deutsche Bank.

Παρά τη σταδιοδρομία του που επικεντρώνεται στην φορολογία, ο Μισούστιν αρχικά εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και αποφοίτησε το 1989 από το STANKIN Machine-Instrument Institute της Μόσχας (σήμερα Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο STANKIN της Μόσχας). Έχει διδακτορικό στα οικονομικά, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Είχε επίσης δουλέψει ως ειδικός υπολογιστών στη δεκαετία του 1990 στο International Computer Club, το οποίο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αποσκοπούσε στην προσέλκυση "προηγμένων τεχνολογιών της δυτικής πληροφορίας στη Ρωσία".

Έχει κερδίσει επαίνους για τη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και υπερδιπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα κατά την τελευταία δεκαετία, με τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους να έχουν συγκεντρωθεί 20,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (331,92 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα περισσότερα από αυτά τα έσοδα εξακολουθούν να προέρχονται από φόρους στον τεράστιο ενεργειακό τομέα, αλλά ένα αυξανόμενο μερίδιο προέρχεται τώρα από άλλες μορφές φορολογίας μετά από μια αποτελεσματική διαχείριση.

Η Forbes Russia τον κατέταξε ως τον 54ο καλύτερα καταβληθέντα δημόσιο υπάλληλο το 2015 με κέρδη 183,31 εκατομμυρίων ρούβλια (περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, 2,7 εκατομμύρια ευρώ). Η σύζυγός του ανακοίνωσε κέρδη 47,709 εκατομμυρίων ρούβλια κατά την περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με το πρακτορείο τύπου του Reuters.
Εκτός από αυτές τις επιτυχίες, το όνομα του Μιχαήλ Μισούστιν δεν είχε εμφανιστεί σε πολλές λίστες πιθανών υποψηφίων για τη θέση.
Τεχνολόγος

Ο Μισούστιν έχει κοινά στοιχεία με τον προκάτοχό του Μεντβέντεφ, ειδικότερα αναφορικά με την «αγάπη» του για την τεχνολογία. Έχει ευρέως αναγνωριστεί για την ψηφιοποίηση του ρωσικού φορολογικού συστήματος.  Αυτό οδήγησε σε πτώση της φοροδιαφυγής καθώς και στην είσοδο πολλών μικρότερων επιχειρήσεων στην επίσημη οικονομία.

Μόλις πέρυσι, ο Μισούστιν δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι η Ρωσία χρειάζεται να «αγκαλιάσει» την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή τεχνολογία, λέγοντας «αν δεν κατανοήσουμε πώς αυτός ο κόσμος αναπτύσσεται και ποιοί είναι οι κανόνες του, αν επιμένουμε ότι η χώρα μας είναι μέρος της παλαιάς τάξης , αυτός ο νέος κόσμος θα μας κάνει θύμα του ".

Προσωπική ζωή - Φαν του Χόκεϊ

Ο Πούτιν και ο Μισούστιν μοιράζονται μια αγάπη για το χόκεϊ επί πάγου.

Λέγεται ότι είναι ένας ένθερμος ενθουσιώδης χόκεϊ και έχει δει αγώνες με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί πάγου.

Αναφορικά με την προσωπική του ζωή ο Μισούστιν είναι παντρεμένος με τρεις γιους.

Τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτόν;

"Ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία ή δημοτικότητα με το εκλογικό σώμα και δεν είναι μέρος του εσωτερικού κύκλου του Πούτιν", γράφει η Tatiana Stanovaya, ακαδημαϊκή μελετητής στο Carnegie Moscow Center στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)