Ο πόνος του Σαμαρά...


Το παρασκήνιο από την πτώση της κυβέρνησής του το 2015 «φώτισε» ο Αντώνης Σαμαράς αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο του τότε πρώην κυβερνητικού του εταίρου Φώτη Κουβέλη.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα...
, ρωτήθηκε για το παρασκήνιο που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνηση το 2015 και συγκεκριμένα για το αν είχε γίνει πρόταση στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος αρνήθηκε και υπαναχώρησε στη συνέχεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Πρώτα-πρώτα, ενώ είχαμε προτείνει αρχικά στον Φώτη Κουβέλη την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάποιοι τον έπεισαν να αρνηθεί… Το έχω πει κι εγώ, το έχει διαβεβαιώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Σπύρος Λυκούδης. Τη συνέχεια την γνωρίζετε: Είχα προειδοποιήσει σαφώς, τότε, ότι αν έπεφτε η κυβέρνησή μας και κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανερχόταν άμεσα η απειλή του grexit, που είχαμε αποτρέψει το 2012. Ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν capital controls… Ότι θα μας έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο μνημόνιο με νέα πολύ οδυνηρά μέτρα…Ότι η οικονομία θα σαρωνόταν από ένα κύμα υπερφορολόγησης. Όλα αυτά συνέβησαν πράγματι, τους επόμενους έξη μήνες! Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα απέκλειε τον Ιανουάριο του 2015. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραδέχθηκε και τα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015!»
Ο Α. Σαμαράς αφήνει επίσης αιχμές κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας πως υπήρξαν υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. «Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…» λέει με νόημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένει να μιλά για λαθρομετανάστες και κατηγορεί την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τις ροές ενώ εγκαλεί όσους μιλούν ακόμη για «προσφυγκό-μεταναστευτικό».

«Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για ..."προσφυγικό-μεταναστευτικό"… Ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει "ανορθόδοξο" πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…».

«Δεν είναι δουλειά μου να βαθμολογώ υπουργούς του Μητσοτάκη»

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και τονίζει πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί».

Επίσης λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «δεν περπατάει ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη», μιλά για την οικονομία και το στόχο της ανάπτυξης ενώ τέλος ερωτάται τι προσδοκά από την πολιτική και τον εαυτό του. «Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου - ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής! Αδιαπραγμάτευτο…», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός.