Ανησυχούν την Αθήνα...

Βασίλης Σκουρής

Κάλπες στην περιοχή μας, που μυρίζει μπαρούτι, φέρνει –ή …κυοφορεί- το 2020, ενώ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες (ακόμα και με την επανεκλογή Τραμπ, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή), θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις.

Στις 12 Απριλίου στήνονται κάλπες στη...

Βόρεια Μακεδονία, με τη γειτονική μας χώρα να έχει εισέλθει ήδη σε προεκλογική περίοδο, καθώς στα Σκόπια έχει ήδη εγκατασταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το γνωστό μας και ως κόμμα Γκρουέφσκι, που αποτελεί το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές, παρότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρείται πολύ πιθανόν ως κυβέρνηση να ακολουθήσει την τακτική της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα:

Να υλοποιήσει δηλαδή την Συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει …«διορθώσεις» -υποσχέσεις που δια της διολισθήσεως προϊόντος του χρόνου θα ξεχαστούν- διασφαλίζοντας στην πορεία την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Επειδή όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή, το τοπίο στη γειτονική μας χώρα και συνολικότερα στα Βαλκάνια (με σχεδόν δεδομένη την αποσταθεροποίηση της Βοσνίας) να ομοιάζει με κινούμενη άμμο.

Την κατάσταση της κινούμενης άμμου ενισχύουν και οι κάλπες που αναμένεται να στηθούν στη Σερβία, χώρα που η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον έλεγχό της χτυπάει κόκκινο. Πολύ περισσότερο που η πληγή του Κοσόβου παραμένει ανοιχτή και κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κλείσει, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει στην περιοχή, ακόμα και αν η λύση που θα δοθεί υπό την πίεση της Δύσης είναι απολύτως ειρηνική.

Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή πολιτικές εξελίξεις αναμένονται και στην Ιταλία, καθώς  κυβέρνηση ειδικού σκοπού που έχει συγκροτηθεί για την εκδίωξη του Ματέο Σαλβίνι από την εξουσία, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, καθόλου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επάνοδος της ακροδεξιάς Λέγκας στην εξουσία, κάτι που απεύχεται πέραν της δημοκρατικής Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάλπες, όμως, ενδέχεται να στήσει και ο Ταγίπ Ερντογάν, έστω και αν αυτές είναι προγραμματισμένες για το 2023, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τώρα, παίζοντας το χαρτί του νέο-οθωμανισμού με τις επεκτατικές πολιτικές του στη περιοχή, καθώς προοπτικά φέρεται να εκτιμά πως δεν θα του βγει το χαρτί της οικονομίας.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αυτές, καθώς η οποιαδήποτε αστάθεια επιβαρύνει την κατάσταση που ούτως ή άλλως βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή από τη μεταπολίτευση. Και εκ των πραγμάτων, αναμένοντας και τα αποτελέσματα από τις κάλπες στην υπερδύναμη τον Νοέμβριο (είναι, βλέπετε, και ο οικονομικός και εμπορικός παγκόσμιος  πόλεμος που βρίσκεται εν εξελίξει), δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο στο συγκεκριμένο πεδίο, παρά να ετοιμάζεται για όλα τα δυνατά σενάρια…

news247.gr