Μητσοτάκης – Μακρόν: Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία

«Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων από το Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατοιλική Μεσόγειο», τόνισε....
ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και σημείωσε πως «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του άκυρου μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Μακρόν και για τον EastMed.

Μακρόν: Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου

Την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα.

«Σήμερα μπορέσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Έχουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο, που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτιστικό που θα βοηθά στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Σήμερα μιλήσαμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην Ελλάδα: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο».