Η Ν.Δ. επιστρέφει στην ΕΡΕ και στον ΛΑΟΣ...

0
Συμπληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλα δείχνουν ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της Ν.Δ. στηρίζεται σε έναν σκληρό δεξιό προσανατολισμό με επαναφορά σε θέσεις που θυμίζουν περισσότερο την προδικτατορική ΕΡΕ και τον ΛΑΟΣ, παρά το...

μεταπολιτευτικό κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η πρώτη σκέψη που γεννά αυτή η διαπίστωση είναι ότι απλά η Ν.Δ. ακολουθεί την πορεία πολλών ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων. Η οπισθοχώρηση σε αντιδραστικά αφηγήματα προηγούμενων δεκαετιών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους της ατζέντας των ξενόφοβων και αντιμεταναστευτικών ακροδεξιών κομμάτων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτικές επιλογές όπως αυτές στις οποίες φαίνεται ότι έχει καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά η σημερινή μορφή της Ν.Δ. δεν είναι δημιούργημα του τωρινού της προέδρου. Απλώς ο ίδιος ακολουθεί την πεπατημένη μιας δεκαετίας. Για την ακρίβεια, η σημερινή εικόνα της Ν.Δ. έχει τις ρίζες της σε μια θεαματική στροφή που πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα χρόνια, την περίοδο που το κόμμα περνούσε από τα χέρια του Κώστα Καραμανλή σ’ εκείνα του Αντώνη Σαμαρά.

Η μεγάλη στροφή του 2009

Η ήττα της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2009 με διαφορά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες (7.6.2009) έθεσε τον Κώστα Καραμανλή μπροστά στο δίλημμα να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές ή να εξαντλήσει το όριο που είχε μέχρι την εκλογή Προέδρου στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ξεκίνησε τότε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών σχολιασμών που απέδιδε την ήττα στη στρατηγική του «μεσαίου χώρου» που ακολουθούσε έως τότε το κυβερνητικό κόμμα και απαιτούσε από τον κ. Καραμανλή να στραφεί προς τα δεξιά για να κερδίσει πάλι το μεγάλο ακροατήριο της «εθνικής παρατάξεως». Οι καθαρόαιμες δεξιές εφημερίδες στράφηκαν άμεσα εναντίον του πρωθυπουργού, στοχοποιώντας τους πολιτικούς του συμβούλους και κυρίως τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, στον οποίο απέδιδαν την «εμμονή» στη θεωρία του μεσαίου χώρου που στοίχισε στη Ν.Δ. την απομάκρυνση από τη γνήσια Δεξιά.



Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση φάνηκαν να στρατεύονται και οι παραδοσιακές εφημερίδες του Κέντρου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη. Το σχετικό άρθρο του «Βήματος» μια βδομάδα μετά τις εκλογές επιγραφόταν «Η δεξιά στροφή του κ. Καραμανλή» και υποστήριζε ότι ο πρωθυπουργός είχε «λάβει το μήνυμα των ψηφοφόρων» και κατά συνέπεια είχε αποφασίσει να ακολουθήσει την «ατζέντα Καρατζαφέρη». «Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αξιοποιεί τα μηνύματα των ευρωεκλογών», έγραφε ο Βασίλης Χιώτης, «υιοθετώντας στην πολιτική του την ατζέντα που έθεσε προεκλογικά ο Γ. Καρατζαφέρης. Το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση ήταν το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και των λαθρομεταναστών, ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο ότι σε αυτόν τον τομέα πλήρωσε βαρύ πολιτικό κόστος λόγω της ανυπαρξίας αποτελεσματικής στρατηγικής. Στην ατζέντα Καρατζαφέρη εντάσσεται και η συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τα πρόσωπα που πρέπει να αποκλειστούν από τις επόμενες εκλογικές λίστες» («Το Βήμα», 14.6.2009).

Σαφέστερος υπήρξε στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας ο Γιάννης Πρετεντέρης, που φημίζεται εξάλλου για την πολιτική του αθυροστομία. «Ολα δείχνουν», έγραφε ο αρθρογράφος, «ότι για πρώτη φορά από το 1974, οι επόμενες εκλογές δεν θα κριθούν στο Κέντρο. Θα κριθούν στα δεξιά. […] Για να το πω απλά, το ματς Καραμανλής-Παπανδρέου που περιμέναμε ανήκει ήδη στο προεκλογικό παρελθόν. Τώρα το ντέρμπι είναι Καραμανλής-Καρατζαφέρης. Είτε ο Καραμανλής θα αφομοιώσει τη “Δεξιά” και θα κερδίσει τις εκλογές. Είτε δεν θα την αφομοιώσει και θα τις χάσει».

Ο αρθρογράφος σημειώνει με νόημα ότι «στις δημοσκοπήσεις περίπου το 70% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν θεωρεί τον ΛΑΟΣ “ακραίο κόμμα”» και καταλήγει σε έναν ύμνο προς τον Καρατζαφέρη: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο Καρατζαφέρης μίλησε για αυτά που δεν μιλούν οι άλλοι. Η περίφημη “ατζέντα Καρατζαφέρη” δεν είναι παρά η αυτονόητη ατζέντα της καθημερινότητας του Ελληνα πολίτη. Δεν θα είχε καν κομματικό πρόσημο αν τα κόμματα άφηναν λίγο την ίντριγκα για να ασχοληθούν και με τη ζωή των ψηφοφόρων τους. Είναι κρίμα να χαρίζουμε στον Καρατζαφέρη το αυτονόητο». Σε σύγκριση με τον Καρατζαφέρη, ο Πρετεντέρης θεωρεί αποτυχημένη την κυβέρνηση Καραμανλή, «η οποία δεν απέτυχε απλώς ως κυβέρνηση αλλά ως συντηρητική κυβέρνηση: ως μια κυβέρνηση, δηλαδή, που αν μη τι άλλο θα διασφάλιζε την τάξη, την ασφάλεια, την ιεραρχία, το οργανωμένο κράτος και θα χαρακτηριζόταν από τις αυστηρές συμπεριφορές όσων ασκούσαν την εξουσία». Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα της περιγραφής με την εικόνα που θέλει να προβάλει η προπαγάνδα της σημερινής κυβέρνησης.

Και για να μη μείνει παραπονεμένο το ΠΑΣΟΚ, παρόμοια κριτική απευθυνόταν και προς την Κεντροαριστερά: «Μιλούσαν για αριστερή στροφή, όταν η βάρκα έστριβε στον Καρατζαφέρη» («Οι εκλογές θα κριθούν δεξιά», «Το Βήμα», 14.6.2009).

Το μήνυμα ήταν λάθος, αλλά ελήφθη

Η ανάλυση του «Βήματος» αποδείχτηκε απολύτως λανθασμένη. Οχι μόνο δεν κρίθηκε «δεξιά» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 4.10.2009, αλλά η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε συντριπτική, ακριβώς επειδή κέρδισε τη μάχη του Κέντρου. Τα αποτελέσματα (ΠΑΣΟΚ 43,92%, Ν.Δ. 33,47%, ΚΚΕ 7,54%, ΛΑΟΣ 5,63%, ΣΥΝ 4,60%) δείχνουν ότι δεν έφτανε στη Ν.Δ. ο προσεταιρισμός των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ ή ακόμα και του ίδιου του Καρατζαφέρη. Ο λόγος που υιοθετήθηκε από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης αυτή η γραμμή, δηλαδή η προώθηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, σχετιζόταν βέβαια με το γεγονός ότι το κόμμα Καρατζαφέρη είχε ξεπεράσει σε ψήφους τον Συνασπισμό και η υπερπροβολή του θεωρήθηκε αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας που είχε διαφανεί μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.





«Το Βήμα» που κυκλοφόρησε στις 14.6.2009 ακολούθησε τη «γραμμή» των παραδοσιακά δεξιών εφημερίδων που χρέωσαν την ήττα στις ευρωεκλογές στην εμμονή του Κ. Καραμανλή με τον χώρο του κέντρου

Αυτό έχει μεγάλη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση Καραμανλή επιχείρησε ήδη να συμμορφωθεί σ’ αυτή την πίεση των μέσων ενημέρωσης που την ωθούσαν να στραφεί στη «σοβαρή» Ακροδεξιά. Τα πρώτα μέτρα που σκέφτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή για να αλλάξει το κλίμα εν όψει βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι αποδέχτηκε ως λύση πανικού τη δεξιά στροφή. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήδη στις αρχές του καλοκαιριού ήταν η πάταξη της «λαθρομετανάστευσης» με αυστηροποίηση των ποινών και υποχρεωτικό εγκλεισμό των μεταναστών που εισέρχονται χωρίς χαρτιά στην ελληνική επικράτεια.

Στις τηλεοπτικές ειδήσεις η ανακοίνωση παρουσιάστηκε ως «μέτρα για τους μετανάστες λόγω ΛΑΟΣ» («Alter», 10.6.2009). Ενδεικτική είναι και η απόπειρα λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές να επιβληθεί από τότε αυτό που τελικά έγινε πράξη από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Είπα λοιπόν να πάμε πιο αυστηρά. Να σκεφτούμε ακόμα και την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου» («Alter», 28.9.2009).

Για το πόσο επέδρασε εκείνη την περίοδο αυτή η επιταγή της δεξιάς στροφής χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ακόμα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε στα πράγματα ως υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιδεξιά, ανέθεσε τον τομέα της Δημόσιας Τάξης στον μπαρουτοκαπνισμένο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και εκείνος, μόλις μια βδομάδα μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε –τι άλλο;– αυστηρή αστυνόμευση στα Εξάρχεια («Mega», 11.10.2009)...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
Δημήτρης Ψαρράς
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)