Στη δημοσιότητα το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ και Παλαιστίνη...

Σε μία κατάμεστη από δημοσιογράφους (και όχι μόνο) αίθουσα και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη λύση του μεσανατολικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αποκάλεσε την πρότασή του «όραμα» και, γεμάτος αυταρέσκεια την...
χαρακτήρισε σπουδαία συμφωνία για Ισραήλ και Παλαιστίνιους, σημειώνοντας, όμως, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:..


Δύο κράτη, με το Ισραήλ να κρατά την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία.

Τα εδάφη των Παλαιστινίων θα διπλασιαστούν και θα είναι συνεχόμενα, ενώ κανένας Παλαιστίνιος ή Εβραίος δεν θα φύγει από το σπίτι του.

Η Παλαιστίνη θα συνεργαστεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας (ως εγγυητή) για την ασφάλεια του Όρους του Ναού (Temple Mount)

Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους 50 δισ. για επενδύσεις στο νέο τους κράτος.

Σε δέκα χρόνια θα δημιουργηθούν ένα εκατ. θέσεις εργασίας, η φτώχεια θα μειωθεί στο μισό, το ΑΕΠ θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.

Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια (θα παγώσουν οι εποικισμοί) για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν ένα ισχυρό μελλοντικό κράτος, εφόσον αποκηρύξουν την τρομοκρατία.
Πέρα από τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το τί θα προβλέπει το «όραμα» του Τραμπ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συγχαρητήρια στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το σχέδιο για ειρήνευση, και σημείωσε «σε ευχαριστώ που έχεις το θάρρος να κάνεις αυτό το βήμα προς τα εμπρός».

Εξήγησε ότι το σχέδιο δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «η ειρήνη απαιτεί συμβιβασμούς, αλλά δεν θα ζητήσουμε από το Ισραήλ να συμβιβαστεί σε θέματα που αφορούν την ασφάλειά του»

Πρόσθεσε ότι «δεν θα ήταν δίκαιο να μην κάνουμε πολλά και για τους Παλαιστίνιους» και κάλεσε τον Αμπάς να συμμαχήσει για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Κάλεσε, ακόμη, τις παλαιστινιακές αρχές να περάσουν βασικούς νόμους για ανθρώπινα δικαιώματα, διαφθορά και να σταματήσουν τις δραστηριότητες «τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λεφτά σε τρομοκράτες και να σταματήσουν να επιβιώνουν από φιλανθρωπίες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον Μαχμούντ Αμπάς αναλύοντας το σχέδιό του και αναμένει την απάντησή του.

Αναμένεται αντίδραση Αμπάς
Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται και η αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς ο Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιήσει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είχε, νωρίτερα, επικοινωνία με τον επικεφαλής του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για τις θέσεις του Αμπάς και κάλεσε σε ενότητα απέναντι στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στο διάγγελμα του προέδρου Αμπάς θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ήδη σήμερα το πρωί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Γάζα με κεντρικό σύνθημα «Η Παλαιστίνη δεν πωλείται» και, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι Παλαιστίνιοι να δεχθούν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ...

efsyn.gr