Με κομμένα φτερά...

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην πολιτική υποδοχή και αποδοχή της από τους δανειστές, υπολογίζοντας στην ιδεολογική και πολιτική συγγένειά της με τους επικεφαλής, τους εκπροσώπους τους και με...

τους περισσότερους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.

Πάνω σε αυτή την πεποίθηση προβλήθηκαν οι εξαγγελίες για διεκδίκηση μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2021, αλλαγή της χρήσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και δυνατότητα μεταφοράς των τυχόν υπερπλεονασμάτων κάθε έτους στο επόμενο.

Σε αυτό το τρίπτυχο, για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε την κυβερνητική επιχειρηματολογία στους εκπροσώπους των θεσμών, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κερδίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή τη δυνατότητα να δαπανήσει περισσότερα χρήματα σε πολιτικές που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Βεβαίως, το ερώτημα είναι σε τι σκοπεύει να δαπανήσει τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση, πώς φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί. Οι δανειστές είναι εκ πεποιθήσεως καχύποπτοι απέναντι σε τέτοια αιτήματα. Οχι μόνο από οικονομικό δογματισμό, δηλαδή την προσήλωσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους αυστηρούς όρους της ενισχυμένης εποπτείας.

Αλλά και γιατί έχουν εντοπίσει αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, ενώ διεκδικεί πρόσθετους πόρους για επενδύσεις, την ίδια ώρα εμφανίζεται να συγκρατεί τις προγραμματισμένες από τον προϋπολογισμό δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες κατά το εξάμηνο της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. «καταψύχθηκαν» κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ.

Την καχυποψία των δανειστών, προφανώς, ενισχύει και η επικοινωνιακή ελαφρότητα με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόσχεται αυξήσεις συντάξεων και μειώσεις εισφορών, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους και το «κούμπωμά» τους με τις βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού, με τις γνωστές πολιτικές παρενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα, η ψυχρή υποδοχή των κυβερνητικών αιτημάτων για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο από τους δανειστές δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση. Ούτε η ολοφάνερη επιφυλακτικότητα με την οποία μιλά πια γι' αυτές τις διεκδικήσεις ο αρμόδιος υπουργός.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αν οι δανειστές διαψεύσουν, τους προσεχείς μήνες, τις προσδοκίες στις οποίες έχει δεσμευτεί και προσωπικά ο πρωθυπουργός, αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη σημαντική πολιτική ήττα του...

efsyn.gr