Συναίνεση α λά κάρτ γίνεται;...

Η ονοματολογία για τον/την επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί να συντηρεί το πολιτικό θερμόμετρο. Πλην όμως η παρατεταμένη ονοματολογία που επιζητά το Μαξίμου, όχι μόνο θίγει το θεσμό του Προέδρου αλλά...

δυναμιτίζει και την αναγκαία συναίνεση, σε κρίσιμη εποχή. Παράλληλα, από διάφορες πλευρές των φιλικών ΜΜΕ προς την κυβέρνηση περιγράφεται ως δεδομένη η εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, προφανώς γιατί τώρα δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ...
, ώστε η αντιπολίτευση να διχάσει τη χώρα και να εκτοξεύσει τον εθνικισμό.

Με διαδοχικές διαρροές και δημοσιεύματα, δηλώσεις, γρίφους, χρησμούς και άλλες προφάσεις, συντηρείται διαρκώς στην επικαιρότητα η συζήτηση γύρω από τον επόμενο αρχηγό του κράτους, μια διαρκής ονοματολογία που ευτελίζει το θεσμό του Προέδρου. Ο πρωθυπουργός εργαλειοποιεί την επιλογή, είτε για να επιλύσει εσωτερικά προβλήματα και να υπηρετήσει τη συνοχή του κόμματός του, είτε για να διεμβολίσει τους άλλους πολιτικούς χώρους. Η δημοσιότητα, έχει σαν στόχο να βολιδοσκοπήσει, να «κάψει» ονόματα ή να προλάβει εξελίξεις ενώ το φάσμα των ονομάτων περιλαμβάνει από ψυχρούς τεχνοκράτες και Καθηγητές, πρόσωπα εκτός πολιτικής, φιγούρες της πάλαι ποτέ κεντροαριστεράς που συμβολίζουν την απαξίωση των ιδεολογιών, αλλά και πρόσωπα που διχάζουν κατ' εξακολούθηση και μάλλον «κατ-επάγγελμα» τη χώρα.

Τίποτε δεν συμβολίζει τη συναίνεση και τη σύγκλιση του πολιτικού συστήματος, όπως η προφανής επιλογή του εν ενεργεία Προέδρου, που προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά φαίνεται να μην χωρά στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του Πρωθυπουργού., ο οποίος όμως στα εθνικά θέματα απαιτεί τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Αυτό υπενθυμίζει και με την κυριακάτικη συνέντευξή του στο Βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, ότι πρώτα χρειάζεται συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, μοιραία του Προκόπη Παυλόπουλου, και στη συνέχεια υπό αυτόν να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να μπορέσει να αναζητηθεί συναίνεση για τη χάραξη της στρατηγικής στο εύφλεκτο σκηνικό που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Είναι αλήθεια πως συναινέσεις και προσωπικές πολιτικές για μικροκομματικά παιχνίδια δεν συνάδουν...

Πηγή: tvxs.gr