Το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Συμβαίνει δίπλα μας σε γυναίκες που μοιάζουν αόρατες. Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς και λεκτικές προσβολές, όπως και άρνηση νοσηλείας καταγγέλλουν μετανάστριες μέσα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη.

Επιπλέον, όπως...

αναφέρουν οι ίδιες, δεν έχουν πρόσβαση συχνά σε πόσιμο νερό, στοιχειώδη τροφή, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα.

Στην επιστολή τους σημειώνεται ότι σε άσχημη κατάσταση είναι η υγεία τουλάχιστον δύο άρρωστων γυναικών, καθώς όλες ζουν σε άθλιες συνθήκες σε βρόμικα κελιά, όπως και ότι δεν τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών.

Οι γυναίκες περιγράφουν μια πραγματική κόλαση. Από την πρώτη μέρα τούς έχουν αποσπάσει τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να μην τραβούν φωτογραφίες ή βίντεο. Οι ίδιες λένε πως δεν υπάρχει δυνατότητα εισόδου των δικηγόρων στον χώρο όπου κρατούνται ενώ, όταν φτάνουν εθελοντές, τις κρατούν κλειδωμένες.

«Και στους εθελοντές λένε ψέματα ότι εδώ μένουμε δύο εβδομάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι περισσότερες από εμάς είμαστε εδώ 1,5 μήνα. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν για 4 μήνες χωρίς να τους έχουν πει τίποτα. Μας βγάζουν για προαυλισμό δύο φορές την ημέρα, σαν τα κοπάδια. Οταν ο χρόνος τελειώνει, κραυγάζουν “μέσα!” και μας κλειδώνουν στους θαλάμους.

»Οταν έχουμε ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα, πρέπει να φωνάξουμε, να ρίξουμε γροθιές και κλοτσιές στην πόρτα. Μερικές φορές, μόνο μερικές φορές, μια αστυνομικίνα έρχεται, μετά από 15-20 λεπτά. Αλλες φορές κανείς δεν έρχεται», αναφέρεται στο καταγγελτικό τους γράμμα (ολόκληρο στην www.efsyn.gr).

«Ολες είμαστε άρρωστες. Η καθεμιά έχει τις πληγές της εξαιτίας της βρομιάς. Μερικές από εμάς, όπως εγώ, έχουμε ακόμη και αποστήματα. Επειτα από 5 μέρες, με πήγαν στον γιατρό και αυτός είπε:

«Πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο αμέσως. Χρειάζεται να γίνει ανάλυση αίματος. Είναι επείγον». Παρ’ όλα αυτά, με κρατούν να περιμένω, ακόμη, εδώ και 5 ημέρες», λέει η Τουρκάλα Ceylan Pinar Kanli.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019 ο αριθμός των κρατουμένων είχε αυξηθεί και είχε φτάσει τις 50 γυναίκες από 15 διαφορετικές χώρες. Σε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση και τη Χειραφέτηση» αναφέρεται η εξής μαρτυρία μέσα από επιστολές των κρατουμένων:

«Μας απαγόρευσαν να φοράμε τις μαντίλες μας και μας είπαν: “Εξω από δω μπορείτε να είστε μουσουλμάνες, εδώ ΟΧΙ! Εδώ είστε χριστιανές”. Μια άλλη μαρτυρία: “Οταν η Τζωρτζίνα από την Αλβανία έβγαινε από την ντουζιέρα, δυο-τρεις φορές, ο αστυνομικός με τα γαλάζια μάτια, που πάντα μας παρακολουθεί από το μικρό παραθυράκι της εισόδου, της φώναξε: “Πέτα κάτω την πετσέτα σου. Θέλω να δω το κορμί σου”».

Μέσα στις γιορτές μερικές από τις γυναίκες έκαναν για τρεις μέρες απεργία πείνας. Αυτό που ζητούν όλες είναι η κραυγή τους για βοήθεια να ακουστεί παντού.

Αμεση αντίδραση «κοινοβουλευτικά, θεσμικά αλλά και κινηματικά» προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, προσθέτοντας πως η «πολιτική της γενικευμένης και επ’ αόριστον κράτησης, σε άθλιες συνθήκες, έξω από κάθε ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί για κανέναν άνθρωπο»...

efsyn.gr