"Φυσικά και θα εμπλακούμε για να μην υπάρξει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας"...

Απαντήσεις στο αν τελικά η Ουάσινγκτον θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έδωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ.

Ο κ.Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως...

η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μία ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας, χρησιμοποίησε τη φράση «συμφωνία της Τουρκίας με μέρος της λιβυκής διοίκησης» και επανέλαβε ότι τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές. Επί του θέματος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δε στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες, αλλά τάσσονται υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών.

Υπογράμμισε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε «πολύ αποτελεσματικά» τις ανησυχίες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως ούτε η Αθήνα ούτε η Ουάσινγκτον θέλουν να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Αντιθέτως θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διεμήνυσε μάλιστα με νόημα ότι η Άγκυρα δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, καθώς και ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Σχολίασε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν για το περιεχόμενο των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι με τη Δύση, ενώ υπογράμμισε ότι ενεργειακά project όπως ο East Med βοηθούν την ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία, σε αντίθεση με έργα όπως ο TurkStream και ο Nord Stream.

Χαρακτήρισε ανόητη την αντιπαράθεση περί του εάν επίκειται αμερικανική διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνει ωστόσο ότι υπάρχει κάποια νέα συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Είπε όμως ότι «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» για να διασφαλίσουν ότι δεν θα φτάσουν τα πράγματα σε σημείο κρίσης, υπενθυμίζοντας δύο περιστατικά τα τελευταία 3,5 χρόνια κατά τα οποία υπήρξε αμερικανική παρέμβαση: Τη σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και το διεμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό.

«Φανταστικά επιτυχημένη» η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Φανταστικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρέσβης την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν «εξαιρετικά αποτελεσματικός» στο να εκφράσει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης και μάλιστα σε μία εβδομάδα πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση Τραμπ, με το Ιράν να κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Τόνισε επίσης τη σημασία των προσωπικών σχέσεων στη διπλωματία, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «εκπέμπει αποτελεσματικότητα» και έδωσε στην αμερικανική πλευρά την αίσθηση πως είναι «κάποιος που μπορούμε να εμπιστευθούμε, κάποιος που μοιράζεται το όραμα των ΗΠΑ» τόσο όσον αφορά στη συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στην οικονομία. Εκτίμησε ότι μετά την επίσκεψη αυτή αλλάζει η αντίληψη στις ΗΠΑ για την Ελλάδα, που πλέον από πηγή προβλημάτων γίνεται παράγοντας λύσεων, ενώ εξήρε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με τη χαρακτηριστική φράση «καλύτερα δε γίνεται».

«Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Ο κ.Πάιατ ξεκαθάρισε λοιπόν ότι η Ουάσινγκτον θα είναι ενεργή και θα βοηθά την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους, όπως όμως κάνει εδώ και καιρό. Είπε όμως και ταυτόχρονα ότι δεν είναι «business as usual», καθώς αλλάζει το ενδιαφέρον και η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, λόγω του «ανταγωνισμού ισχύος» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ απέφυγε όμως φυσικά να κάνει προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, απάντησε ότι δεν έχουν αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό και επανέλαβε ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική.

Σημείωσε εξάλλου ότι ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ, είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή.

Ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενη προσφυγή Ελλάδας- Τουρκίας στη Χάγη, ο κ. Πάιατ περιορίστηκε να σημειώσει πως κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διάφορες δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο και το διάλογο.

Η αναβάθμιση των F-16 ανοίγει την «πόρτα» των F-35

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όμως στάθηκε και έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα F35. Ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για ένα μακρύ διάλογο, που περνά μέσα από την αναβάθμιση των F16, η οποία θα προσφέρει στην Ελλάδα την τεχνολογία για να μπει στο πρόγραμμα για τα F35.

Ανακοίνωσε τέλος ότι θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψη Μητσοτάκη, όπως είχε ενημερώσει και τη ΝΔ το 2017 μετά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ...

altsantiri.gr