Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο...

Το πώς και γιατί κλήθηκε ο Εμμ. Βουλκίδης μάρτυρας να «εισφέρει» στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν εμπλοκή του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου είναι ασφαλώς θέμα των βουλευτών-μελών της επιτροπής. Προφανώς οι καταθέσεις μαρτύρων που ήδη φέρονται βάσει στοιχείων να εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τις...

πρακτικές δωροδοκίας της Novartis είναι ελέγξιμες, δεδομένου ότι είναι αυτονόητη η προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι είναι αθώοι.

Το σημαντικό που πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί είναι ότι ανεξάρτητα από την επιβαρυντική για τον κ. Βουλκίδη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα οι πρακτικές δωροδοκίας αναλυτικά τεκμηριώνονται από τα ίδια τα κατασχεμένα αρχεία της Novartis και του Κ. Φρουζή. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει πλέον προκύψει από την ογκώδη δικογραφία, τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις έρευνες το πώς έφτιαξε η Novartis το μαύρο ταμείο στην Ελλάδα, ποια ήταν τα «παρένθετα» πρόσωπα και ποιες οι «τεχνικές» της δωροδοκίας.

Ο Εμμ. Βουλκίδης ομολόγησε ότι πουλούσε στην εταιρεία αέρα κοπανιστό. Οσο κι αν προσπάθησε να πείσει ότι δεν γνώριζε κι ότι είναι αθώος, ενίσχυσε στην ουσία με την κατάθεσή του την εισαγγελική δίωξη για τα εικονικά τιμολόγια.

Συνοπτικά:

- Ενώ αρνήθηκε τη σχέση του με τον Κ. Φρουζή, τελικά επιβεβαίωσε τις συναντήσεις μαζί του όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ημερολόγιο των συναντήσεων αλλά και στις αποδείξεις για τα κοινά τους γεύματα. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξάλλου έχουν καταθέσει ότι ο ίδιος ήταν τακτικός επισκέπτης του γραφείου Φρουζή, ενώ κρατούσε και φακέλους με χρήματα.

- Παραδέχτηκε ότι έδινε χρήματα (προμήθεια) στον τότε υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis (Δεστεμπασίδη) επειδή εκείνος του έδινε δουλειές. Σύμφωνα με τους μάρτυρες όμως, τα χρήματα πήγαιναν συνεχώς στον Κ. Φρουζή και στη συνέχεια έπαιρναν τον δρόμο για τον χρηματισμό γιατρών και αξιωματούχων.

- Το ιδιόχειρο σημείωμα που κατασχέθηκε στο σπίτι του περιέχει εγγραφές με ποσά που αντιστοιχούν πλήρως με τα ποσά των τιμολογίων της εταιρείας του προς τη Νovartis και περιέχονται στο εισαγγελικό πόρισμα για τον Αν. Λοβέρδο.

- Κατέστη εμφανές ότι αναμφίβολα η αγωνία του συγκεκριμένου μαρτύρα ήταν να μπορέσει να ξεφύγει από το κακούργημα του ξεπλύματος. Αποδέχτηκε δηλαδή ότι έδινε μίζες ειδικά στον κ. Δεστεμπασίδη προκειμένου να κατηγορηθεί τελικά μόνο για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι πλημμέλημα. Για τον λόγο αυτό προφανώς φέρεται να είπε ρητά πως γνώριζε ότι διέπραττε ποινικό αδίκημα δίνοντας μίζες.

- Το πλέον... οξύμωρο είναι πως ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε ότι ακόμα και μετά τις διώξεις εναντίον του συναντήθηκε και συζητούσε για διάφορα θέματα με τον μάρτυρα που κατέθεσε τα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του.

- Κατέθεσε ότι πριν απολογηθεί τον Μάιο του 2019 με υπόμνημα ο κ. Δεστεμπασίδης (που τον έχει ενοχοποιήσει) του πρότεινε να ζητήσει να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, προτείνοντάς του μάλιστα συγκεκριμένο αξιωματικό προστασίας μαρτύρων της ΓΑΔΑ!

- Αρνήθηκε ότι γνώριζε τον Μαυρίκο και τον Τσενεκίδη, ενώ είχε ήδη παραδεχτεί ότι συνεργάστηκε με το τμήμα διαβήτη στο οποίο προΐστατο ο Τσενεκίδης...

efsyn.gr

- Οχι μόνο διέψευσε, αλλά απείλησε και με μήνυση τον πρόεδρο του Α.Ο. Βριλησσίων που έχει καταθέσει ότι ποτέ ο Εμμ. Βουλκίδης δεν είχε κάνει διαφήμιση στο γήπεδο της ομάδας.

- Ρωτήθηκε, τέλος, χωρίς να δώσει απαντήσεις για τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς συγκεκριμένα ΜΜΕ, στα οποία όμως δεν είχε διαφημιστεί ποτέ η Νovartis και κατά συνέπεια δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο δικά του τιμολόγια προς τη Novartis. Εξάλλου και για τον λόγο αυτό κρίθηκαν από τους εισαγγελείς όλα αυτά τα τιμολόγια στο σύνολό τους εικονικά.