Ο Εμανουέλ Μακρόν θέτει όρια στην αστυνομία - «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

0
Ο Εμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε την «απαράδεκτη συμπεριφορά» των αστυνομικών, αλλά και τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» ομάδων διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, θέση απέναντι στην πολεμική που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την ασύμμετρη βία, με την οποία αντιμετωπίζει η αστυνομία της χώρας τις διαδηλώσεις -πρώτα του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων»...
και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού- αναγκάστηκε να λάβει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων.

Μακρόν: Αναμένουμε από τους αστυνομικούς μας τη μέγιστη δεοντολογία

Κατηγορηθείς για απάθεια απέναντι στην αστυνομική βία που, από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών -πάνω από 300 σοβαρά- ο Μακρόν τόνισε χθες από το Πο στα Γαλλικά Πυρηναία» πως «αναμένει από τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακές μας τη μέγιστη δεοντολογία. Μας έχουν επισημανθεί κι έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες».
Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν στηλίτευσε τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» που επιδεικνύουν πολλές ομάδες διαδηλωτών και τόνισε πως θα παραμείνει απηνής απέναντι στους ταραξίες, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δείξει και «καμία επιείκεια» και σε όσους αστυνομικούς εκτραχηλίζονται. «Δεν επιθυμώ να διακυβευθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια των επαγγελματιών μας των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας», επεσήμανε ο Μακρόν.

Πολύ σπάνια ο Γάλλος Πρόεδρος έχει αναφερθεί στις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ένα θέμα που, συχνά διαστέλλουν έως την υπερβολή, οι πολιτικοί αντίπαλοί του, κατηγορώντας τον για απολυταρχισμό και για αστυνομοκρατία. Μάλιστα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» υποσχέθηκε πως θα συστήσει μία «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης για την υπέρβαση εξουσίας και τα εγκλήματα του μακρονικού καθεστώτος».

Ο Μακρόν για την αστυνομική βία

Τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ανάρπαστο ένα βίντεο που παρουσιάζει έναν αστυνομικό να πυροβολεί με σφαίρα από καουτσούκ σχεδόν εξ επαφής έναν διαδηλωτή, ενώ σε ένα άλλο καταγράφεται αστυνομικός να βάζει τρικλοποδιά σε μία διαδηλώτρια.
Μεγαλύτερο σάλο έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος ενός διανομέα, που υπό το κράτος του χρόνου παράδοσης της παραγγελίας, διαπληκτίσθηκε με τους αστυνομικούς που θέλησαν να τον ελέγξουν γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο πάνω στη μηχανή του, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή εμβολή από την ασφυξία που του προκάλεσε η λαβή ακινητοποίησης αστυνομικού.

Το περασμένο έτος, τόσο η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς, όσο και η αντίστοιχη Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων και ζήτησαν να διερευνηθούν οι σχετικές υποθέσεις.

Ο Μακρόν θέτει όρια στην αστυνομία

Η ασύμμετρη δράση των αστυνομικών φέρει τον Μακρόν και τον Καστανέρ σε μία λεπτή θέση, καθώς αναγκάζονται να θέσουν όρια στη δράση της αστυνομίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την βία που ασκείται από ομάδες διαδηλωτών κατά των αστυνομικών, ενδέχεται να πυροδοτήσει την αγανάκτηση των οργάνων της τάξης, θεωρώντας πως η δράση τους αμφισβητείται κι από την ίδια την κυβέρνηση. Με πολλούς τομείς της κοινωνίας και της εργασίας (σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές, δικηγόροι) να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με τους ίδιους τους αστυνομικούς να έχουν διαδηλώσει και στο παρελθόν, ο Μακρόν δεν επιθυμεί να δημιουργήσει άλλη μία πηγή δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κράτους, και μάλιστα σε ένα από τα ερείσματα της ασφάλειάς του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)