Πρόστιμο 450 ευρώ για χρέη 24 εκατ.!...

0
Με 450 ευρώ «καθάρισε» για δέκα δικογραφίες και χρέη 24 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο ο άλλοτε πρόεδρος του ιδιωτικού πλην κρατικοδίαιτου ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης!
Πρόκειται για απόφαση του δευτεροβάθμιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που εδράζεται, βεβαίως, σε...

άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, όσο κι αν φαίνεται παράδοξη.

Για την Ιστορία απλώς αναφέρουμε ότι πρωτόδικα ο κ. Στεφανίδης είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Η υπόθεση αφορά τη συνεκδίκαση δέκα σχετικών δικογραφιών για την περίοδο 2014-2017 με συνολικό ποσό οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνάει τα 24 εκατομμύρια ευρώ! Ως μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο μετέπειτα πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Παππάς που ανέλαβε επί ΣΥΡΙΖΑ την εξυγίανση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επί δεκαετίες στον ιδιωτικών συμφερόντων ΟΑΣΘ που χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο, γινόταν πάρτι εκατομμυρίων. Και μπορεί ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης να απέδωσε το φταίξιμο για τη μη καταβολή των εισφορών στο... ίδιο το Δημόσιο, όμως ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι μάλλον οι παλαιότερες διοικήσεις του οργανισμού είχαν άλλες προτεραιότητες, όπως τη διανομή μερισμάτων 30 εκατομμυρίων ευρώ, το 2015, 2016 και 2017, στους μετόχους τους...



Στην απολογία του ο κ. Στεφανίδης κατήγγειλε ότι ο ΟΑΣΘ επί των ημερών του περιήλθε σε οικονομική ασφυξία επειδή το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις, παραδεχόμενος πάντως πως πράγματι κατέβαλε τα μερίσματα στους πρώην μετόχους «για να μη μείνουν ανασφάλιστοι».

Ο κ. Στεφανίδης, πάντως, τιμωρήθηκε απλώς με μια χρηματική ποινή 450 ευρώ χθες, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα για όσους κατηγορουμένους πετυχαίνουν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, όπως στην περίπτωσή του.

Υπό διερεύνηση...

Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η τύχη της έρευνας που ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Μεταφορών (επί Σπίρτζη) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία καταγγέλλονταν «σημεία και τέρατα» στον άλλοτε ιδιωτικό οργανισμό, από κακοδιαχείριση έως διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος.

Τα αδικήματα που βρίσκονταν υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, αφορούν τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο της έρευνας των δικαστικών αρχών βρίσκονταν:

● Τα 399 λεωφορεία που εκποιήθηκαν ως... παλιοσίδερα (σκραπ). Συγκεκριμένα, στη μήνυσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει ότι τα λεωφορεία αυτά πουλήθηκαν αντί συνολικού τιμήματος 860 χιλιάδων ευρώ (όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκατ. ευρώ) και δεν απεικονίστηκαν ποτέ στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα της χρήσης, ώστε έτσι να μειωθούν οι δαπάνες τους και να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει το ισόποσο του κέρδους τους ως αντισταθμιστική καταβολή.

● Το χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ Α.Ε. και ενώ όφειλε να τα εμφανίσει στις οικονομικές καταστάσεις του ως έσοδα, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του, τα εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή.

● Ο ειδικός αποθεματικός λογαριασμός αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ενώ εμφάνιζε ότι το αποθεματικό ανερχόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό όψεως στο ποσό των 48,8 εκατ. ευρώ, εν τούτοις η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ μετά την αποϊδιωτικοποίηση βρήκε στον λογαριασμό μόλις 614 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορευόταν να εισπράττουν οι μέτοχοι του οργανισμού μέρισμα στην περίπτωση που δεν τηρούνταν το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, αλλά αυτοί εισέπρατταν ανελλιπώς μερίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από το 1990 έως και το 2016 ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ εισέπραξε από το Δημόσιο χρηματικό ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ και μοίρασε ως... κέρδος στους πρώην μετόχους το ποσό των 324.454.565 ευρώ!...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)