Ο πολιτικός που δεν θέλει να δύσει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ...

Η επιμονή του, στα όρια της εμμονής, για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να αποφευχθούν οι τίτλοι τέλους στο ιστορικό κόμμα, που όμως μπήκαν με έμμεσο τρόπο στο συνέδριο της περασμένης εβδομάδας, έκανε ακόμη και τη Φώφη Γεννηματά να...αγανακτήσει.

Γι’ αυτό και μίλησε για όψιμους «ΠΑΣΟΚολάγνους», τους οποίους κατηγόρησε ότι άγονται και φέρονται από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες....

Είναι λοιπόν άραγε η «ΠΑΣΟΚολαγνεία» του Παύλου Γερουλάνου ένα κίνητρο καθοδηγούμενο -όπως θα έλεγαν οι επικριτές του- από το αυτάρεσκο εγώ του;

«Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ. Οχι στο χώμα. Σαν μικρή σφραγίδα στο συρτάρι ενός λογιστή. Κι ενώ σήμερα μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα, αύριο όλοι ΠΑΣΟΚ θα λέμε ότι είμαστε εκεί έξω. Ακόμα και η σημερινή ηγεσία που μας ζητάει να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές, ΠΑΣΟΚ θα λέει ότι είναι. Τον ήλιο δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιό της; Γιατί; Διότι μόνο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εκεί έξω. Ομως, η “σφραγιδοποίηση” είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο και, χωρίς να πτοείται για το επερχόμενο τέλος, συμπλήρωσε: «Σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ. Ο,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες. Με αυτούς που το έθαψαν ή με αυτούς που το αναγέννησαν».

Οι λέξεις και οι συμβολισμοί που χρησιμοποίησε ο ιχθυοτρόφος στο επάγγελμα, αλλά καλός γνώστης της επικοινωνίας, Παύλος Γερουλάνος, δεν ήταν τυχαία, αφού πεποίθησή του είναι ότι οι αρχές, οι αξίες και η παρακαταθήκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος παραμένουν ισχυρές στην ελληνική κοινωνία, όση φθορά και απαξίωση κι αν έχει δεχτεί έπειτα από 45 χρόνια πολιτικής διαδρομής. Εκεί οφείλεται και η αναφορά του στην ανάγκη αναγέννησης του νέου ΠΑΣΟΚ…

Το συνέδριο όμως τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απορροφηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η ζωή στον κόσμο της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζεται. Η κ. Γεννηματά προειδοποίησε με διαγραφές, αλλά ο Γερουλάνος στην πραγματικότητα δεν είναι μέλος του καινούργιου φορέα. Και τι θα πράξει;

Οι εσωκομματικά καχύποπτοι τον είχαν και τον έχουν με το ένα πόδι έξω. Ο ίδιος το διαψεύδει: «Εδώ θα είμαι το ’21» (χρονιά που θα γίνει η ανοιχτή εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.), δήλωσε πρόσφατα, εκφράζοντας μια εύλογη απορία, ενδεικτική της ανησυχίας για τη διαρκή καθίζηση του χώρου: «Αν είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε έτσι μέχρι το 2021... δεν θα υπάρχουμε. Οι ψηφοφόροι μας δεν ξέρω πού θα είναι», είπε.

Ο Αθηναίος -με ρίζες από την Κεφαλονιά- Π. Γερουλάνος είναι γόνος μιας ιστορικής μεγαλοαστικής οικογένειας. Με άλλα λόγια προέρχεται από ένα παλιό αρχοντικό «τζάκι». Ο προπάππος του ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες γιατρούς.

Ο πατέρας του, Μαρίνος, διατέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του βασιλιά Παύλου και τελετάρχης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ μητέρα του είναι η Αιμιλία Καλλιγά, πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Προπάππος του είναι ο Αντώνης Μπενάκης, υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθερίου Βενιζέλου, ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη και αδελφός της Πηνελόπης Δέλτα.

Εξαιτίας των πατρικών συναναστροφών με γαλαζοαίματους ίσως να δίνει με την πρώτη ματιά την αίσθηση ενός καλοαναθρεμμένου «πρίγκιπα». Ομως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας, καθώς όσοι γνωρίζουν από κοντά τον Παύλο Γερουλάνο κάθε άλλο παρά αλαζόνα και ελιτιστή τον θεωρούν. Αντιθέτως, είναι απλός, εύκολα προσεγγίσιμος, με πολιτικά πιστεύω που τον κατατάσσουν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με την κλασική έννοια, φλερτάροντας ενίοτε με ιδέες από την παραδοσιακή Αριστερά.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ, ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, διευθυντής στο πολιτικό του γραφείο, γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας και μετέπειτα υπουργός Πολιτισμού. Στη δική του θητεία ξεκίνησε -αν και αλυσιτελώς- η επιχείρηση εξυγίανσης στον χώρο του ποδοσφαίρου μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τους στημένους αγώνες.

Πάντως, δεν ακολούθησε τον κ. Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ όταν έφυγε, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί και σήμερα απέναντι σε όσους βλέπουν πίσω από την αντιπολιτευτική στάση του προς τη Φώφη Γεννηματά σκέψεις αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ.

Διατηρεί δεσμούς με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον στήριξε στις δημοτικές εκλογές για την Αθήνα και προχθές τον υπερασπίστηκε με ανακοίνωσή του υπέρ της εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα.

Μια εξέλιξη που δημιούργησε σε πολλούς συνειρμούς για πιθανή συμπόρευσή τους στο μέλλον. Εξάλλου, για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης είχαν μιλήσει πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς να συμφωνήσουν σε όλα, σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει το «Πράττω», παρόντος στο πάνελ και του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Στην προσπάθειά του τον Μάιο να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, έχοντας τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ήρθε τρίτος με ποσοστό 13,19%. Προεκλογικά είχε δημιουργήσει αίσθηση η δήλωσή του ότι «ιδεολογικά είμαστε πιο κοντά με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο απ’ ό,τι με τον κ. Μπακογιάννη».

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι για ένα μέρος του κόσμου του ΠΑΣΟΚ ό,τι ήταν μέχρι πρότινος η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Παλιό ΠΑΣΟΚ – το Ορθόδοξο»: ένας δυναμικός υπερασπιστής του σοσιαλισμού σε μεταμοντέρνα ανδρεοπαπανδρεϊκη εκδοχή και με κεντρικό ζητούμενο την ολική επαναφορά του ανθρωποκεντρικού ΠΑΣΟΚ. Θα καταφέρει το φαινομενικά ακατόρθωτο;


Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Κουκλουμπέρη, πατήστε ΕΔΩ...