Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Ο Σαμαράς τινάζει στον αέρα την ενότητα...

Με μια τοποθέτηση ακροδεξιάς κατεύθυνσης ο Αντώνης Σαμαράς τίναξε στον αέρα την ενότητα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτοντας μια...δική του πλατφόρμα και ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Προσφυγικό, το Μακεδονικό και τα ελληνοτουρικά, με φόντο την προεδρική εκλογή. Υπενθυμίζεται πως ήδη πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έχουν εκφράσει ανοιχτά τη θέση πως...
ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο Αντώνης Σαμαράς, μια υποψηφιότητα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει καθώς κρίνεται άκρως διχαστική για τις ισορροπίες εντός και εκτός κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαρά, από το βήμα του Συνεδρίου, με ένα ακροδεξιό κρεσέντο, οριοθέτησε σαφώς προς ακόμη δεξιότερα την κριτική του στην ήδη άγρια πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διευκρίνισε ότι τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται ούτε για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που χάθηκε και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό της ιδεολογικής πλατφόρμας που εκπροσωπεί ο Α. Σαμαράς, ότι από τα λίγα θετικά που βρήκε να πιστώσει στην κυβέρνηση, ήταν η άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας ρητορικός «κατήφορος» - «ύμνος» στις «Αμυγδαλέζες», χρησιμοποιώντας όρους, «εισβολείς» για τους πρόσφυγες και μετανάστες και ασκώντας κριτική ακόμη και στα αντιδραστικά αντιπροσφυγικά μέτρα της κυβέρνησης, βρίσκοντάς τα, προφανώς, όχι ιδιαίτερα «σκληρά». Αναφερόμενος, λοιπόν, στο «λαθρομεταναστευτικό» όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έκανε άριστα που διευκρίνισε, αρχή - αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. 'Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες»

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι οι Μικρασιάτες Έλληνες, που ήλθαν το '22, «δεν έκαναν ‘εισβολή’ στην Ελλάδα και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως ‘εισβολείς’ στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν».

Έπλεξε λοιπόν το εγκώμιο… στη δική του κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι «τότε, ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια». «Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολλοί περισσότεροι παρά το γεγονός ότι τότε μαίνονταν ο πόλεμος στη Συρία. Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά που ήταν ‘δύο βήματα’. Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη -σε Μάλτα και Ιταλία. Γιατί; Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν. Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω - ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν - πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα. Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας - όχι μέσω Τουρκίας. Και το σημαντικότερο: Τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας».

Φυσικά δεν άφησε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός στόχαστρου: «Όσο εμείς ελέγχαμε τι περνάει από τα σύνορά μας, τη στρόφιγγα την κρατούσαμε εμείς κλειστή. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015, τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη - αλλά κυρίως εκβιάζοντας την Ελλάδα». Για να επανέλθει στο αντιπροσφυγικό κρεσέντο του: «Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Κάτι τελευταίο: Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι. Βλέπουν δίπλα τους να εγκαθίστανται άνθρωποι που ήλθαν χωρίς άδεια, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, που δεν υπάγονται στους νόμους της χώρας και στον έλεγχο των αρχών, και που δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι».

Κριτική στον Κ. Μητσοτάκη άσκησε και για τη στάση του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω. Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως ‘επιζήμια’ και ‘απαράδεκτη’. Και που επί πλέον, δεν περπατάει».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…».

Ακάθεκτος, πλην εμμέσως, άσκησε κριτική για για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για ευθεία απειλή από την Αγκυρα. «Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης - που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου» είπε τονίζοντας πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

«Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί, και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό. Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε "μονοχοφάηδες". Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα. Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας - δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσομε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας - της Τουρκίας. Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς. Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα».

Μετά, έπλεξε πάλι το εγκώμιο στον ευατό του, λέγοντας ότι επί πρωθυπουργίας του η χώρα κέρδισε 45 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. «Τέτοιο άλμα ανταγωνιστικότητας, σε τόσο λίγο χρόνο, δεν είχε γίνει ποτέ. Στα επόμενα πέντε χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχασε τις μισές θέσεις- και βρέθηκε πάλι πίσω» υποσγράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:«Να μη μας κουνάνε, λοιπόν, το δάχτυλο όσοι έκλεισαν τις τράπεζες και μας ξανάβαλαν στα μνημόνια» ενώ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτίμησε ότι «έχει κάνει ήδη, σε λίγο μόλις χρόνο, πολύ σημαντικά βήματα για την Οικονομία».

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε κάθε λογική συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι η συναίνεση έγινε πραγματικότητα ανάμεσα στο 2012 και το 2014...

Πηγή: tvxs.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.