Ψηφίστηκε το σχέδιο “Ηρακλής” μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

0
«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής»...
, το οποίο στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά τη συζήτηση του ν/σ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε τη μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», σημειώνοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου νόμου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση “κόκκινων δανείων” υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2016 έως σήμερα».

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία -όπως είπε- τα παρέδωσε (ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων) το 2019 στο ίδιο περίπου ποσοστό (43,5%) από όσο τα παρέλαβε το 2015 (43,6%). «Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό, στην Ελλάδα -επί ΣΥΡΙΖΑ- τα κόκκινα δάνεια έμεναν στα ίδια επίπεδα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)