Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Διαψεύδεται το Υπουργείο Εργασίας: Αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας μετά από 4,5 χρόνια

Aνησυχητική αύξηση της ανεργίας, για τρεις διαδοχικούς μήνες καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μια εξέλιξη που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα αποτελεί απογοητευτική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και τους ανέργους καθώς το μέγα ζητούμενο στην ελληνική οικονομία είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της υψηλής ανεργίας....

Ωστόσο από τον Σεπτέμβριο, αντί να μειώνεται η ανεργία και να αυξάνεται η απασχόληση, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί και καταγράφεται αύξηση των απολύσεων, οι οποίες είναι περισσότερες από τις νέες προσλήψεις.

Μια από τις αιτίες της αύξησης των απολύσεων έναντι των προσλήψεων είναι η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, ένα μέτρο που πολέμησε ο ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της απασχόλησης και μάλιστα καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης ήταν βασική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης, αλλά λίγους μήνες μετά, οι προσδοκίες διαψεύδονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης κατά 30.559 θέσεις.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.583, ενώ οι απολύσεις σε 239.142.

Τον προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο, χάθηκαν 125.668 θέσεις απασχόλησης, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 248.592, ενώ οι αποχωρήσεις σε 374.260. Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στην εποχικότητα λόγω της λήξη του τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο παρατηρείται ότι αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων φέτος, ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2018 ήταν αρνητικό κατά 120.087 άτομα, ενώ φέτος αυξήθηκε κατά 5.581 άτομα και οι απώλειες θέσεων απασχόλησης διαμορφώθηκαν σε 125.668.

Τον μήνα Σεπτέμβριο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 308.121, ενώ οι αποχωρήσεις σε 305.470. Προκύπτει ένα θετικό ισοζύγιο απασχόλησης κατά 2.651 άτομα.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.