Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Πολιτικοδικαστικό θρίλερ για τη δικογραφία της Novartis: Casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ αν αφαιρεθεί η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς

Σε «πολεμική» ετοιμότητα έχει τεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πολιτικοδικαστικό θρίλερ με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τις εξελίξεις από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών.

Όλα ξεκίνησαν μετά την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πλιώτα για συνεδρίαση της Ολομέλειας...
για την επιτάχυνση της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει προκαλέσει ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για σφοδρή επίθεση στην περίπτωση που αφαιρεθεί η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία.

Στην Κουμουνδούρου ο πρώτος συναγερμός σήμανε όταν ανακοινώθηκε η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ωστόσο ο «κόκκινος» άναψε όταν άρχισαν να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που έκαναν απροκάλυπτα λόγο ότι η δικογραφία θα αφαιρεθεί σύντομα από τα χεριά της εισαγγελίας διαφθοράς.

Το ζήτημα αρμοδιότητας
Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, το σκέλος της υπόθεσης της Novartis, για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα πρέπει να ανατεθεί σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο που ανακύπτει, είναι εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αναθέσει το σύνολο της δικογραφίας σε Ειδικούς Εφέτες, δηλαδή και το σκέλος το οποίο ακόμα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, το οποίο αφορά τους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.


Και τούτο, διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να ανατεθεί σε Εφέτες εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της υπόθεσης και για την επιτάχυνση της διερεύνησης, με μόνη διαφορά ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς δεν είναι πρωτοδίκης αλλά είναι και η ίδια Εφέτης.

Αποτέλεσμα θα ήταν εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ψηφίσει υπέρ της ανάθεσης της δικογραφίας συνολικά σε Εφέτη, να έχει επιλέξει ουσιαστικά ποιος εφέτης θέλει να πάρει το σύνολο της δικογραφίας στα χέρια του, αφαιρώντας την από την κα Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς Εφετών που στελεχώνουν την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Και όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου θα πρόκειται δηλαδή για αφαίρεση δικογραφίας κατά παράβαση ειδικής διάταξης από ισότιμο ιεραρχικά εφέτη εισαγγελέα την οποία επανεξέλεξε το ανώτατο δικαστικό όργανο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, πάλι από 4 εφέτες κρίθηκε απαράδεκτο το αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη.

«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.

Στην Κουμουνδούρου υποψιάζονται μεθόδευση η οποία, όμως, δεν μπορεί όπως λένε σε καμία περίπτωση να υπερβεί νομικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση.

Μάλιστα θυμίζουν, ότι η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018, ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελ. Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είτε σήμερα είτε την ερχόμενη Πέμπτη πάντως αναμένεται στη διάρκεια της Ολομέλειας να ληφθεί η απόφαση και θα αποδειχθεί όπως λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση αν η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα θα οδηγήσει σε μια προφανή παραβίαση των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου με πρόσχημα την καλύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis.

Σε κάθε περίπτωση η πιθανή αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση (Τουλουπάκη-Μανώλης-Ντζούρας) θα είναι Casus belli για την Κουμουνδούρου και όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των υποθέσεων που με ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και υπό το βάρος μιας ιδιότυπης σύμπραξης ΜΜΕ και κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ακόμα ένα επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη μονοπάτι, καθώς μετά από τόσες προσπάθειες δύο χρόνων, εισαγγελικές πηγές μιλούν στην Εφημερίδα των Συντακτών για ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν.

newpost.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.