Ο Φρουζής, ο Στουρνάρας και το Grexit...

0
Ε-mail Φρουζή με συνεργάτες του από τα οποία φαίνεται πως παραμονές των εκλογών του 2015, σχεδίαζαν να συνομιλήσουν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη περί Grexit...

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα πλοκάμια της Novartis είχαν απλωθεί για τα καλά στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τους ισχυρισμούς περί του...


αντιθέτου του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της εν λόγω πολυεθνικής.

Μετά την κοινοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα –την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής–, η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα e-mail μεταξύ των Κ. Φρουζή και Αντ. Werner Σαρλικιώτη (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Νοvartis από το 2008 έως το 2010) από το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, φαίνεται πως παραμονές των εκλογών του 2015, σχεδίαζαν να συνομιλήσουν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη περί Grexit.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία των δύο στελεχών της εταιρείας, γίνεται στα αγγλικά, χρονολογείται στις 12.1.15, αφορά επικείμενη συνάντηση κλειστής ομάδας συνομιλητών με τον Γιάννη Στουρνάρα και αντικείμενο τα σενάρια της «επόμενης ημέρας». Σύμφωνα με το περιεχόμενο των e-mails o Αντ. W. Σαρλικιώτης (ο οποίος υπενθυμίζεται πως φέρεται από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis να εντάσσεται στον μηχανισμό του «μαύρου ταμείου» της εταιρείας) ζητά τη συγκατάθεση του μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου της Novartis προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης (προς διασφάλιση ενδεχομένως των συμφερόντων της εταιρείας) η εκδοχή εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ο Κ. Φρουζής απαντά θετικά, προτείνοντας ωστόσο να μη συμπεριληφθεί γραπτώς, ως αίτημα, στην «ατζέντα» της συνάντησης.



Σημειώνεται πως ο Ελληνογερμανός Αντ. Werner Σαρλικιώτης, αποχωρώντας από την κεφαλή της Νοvartis το 2010, ανέλαβε καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, στην έδρα της μητρικής εταιρείας, στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο Κ. Φρουζής, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα e-mails στους Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως ζήτησε τη βοήθεια του διοικητή της ΤτΕ ώστε να αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά την αποχώρησή του από την Novartis. Φέρεται, πάντως, να δήλωσε πως δεν θυμόταν ακριβώς εάν και πότε συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το στοιχείο που προκάλεσε αίσθηση από την κατάθεσή του, που συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες, ήταν πως ο ίδιος «κατεδάφισε» τις κατηγορίες εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τυχόν παρεμβάσεις του, δηλαδή, στο έργο της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει τα περί «σκευωρίας» και «πλεκτάνης».

Ερώτηση για Τουλουπάκη


Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όταν ο Γ. Ραγκούσης τον ρώτησε εάν ο ίδιος θεωρεί πως ήταν θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντεισαγγελείς που συνυπέγραψαν το αίτημα της Ελ. Τουλουπάκη για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα τα συγκεκριμένα πρόσωπα και εάν αυτοί ενέχονται σε σκευωρία εναντίον του, ο Κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε αρνητικά. Δήλωσε μόνο πως θα ήθελε (οι εισαγγελικοί λειτουργοί) να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ωστόσο, ο Κ. Φρουζής εμφανίστηκε χθες να εξυπηρετεί εκ νέου τα σενάρια σκευωρίας εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, επιχείρησε όχι απλώς να «στρογγυλέψει» την αναδίπλωσή του σχετικά με τις ενέργειες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αντιθέτως επανήλθε δριμύτερος: Οι πληροφορίες στο σημείο αυτό αναφέρουν πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημ. Μπιάγκη, φέρεται να δήλωσε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι των «δέκα» εργαλειοποίησαν και τον ίδιο, όπως έκαναν και με τους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας πως ήταν «απαραίτητος» για το σενάριο.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του πως η Ελ. Τουλουπάκη καθοδηγήθηκε από πολιτικά πρόσωπα που ήθελαν να πλήξουν τους «δέκα», διευκρινίζοντας προς επίρρωση ότι δεν είχε «προηγούμενα» μαζί του ώστε να υπάρχει προσωπική εμπάθεια από πλευράς της. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, άλλωστε, επανέλαβε πως αυτό που ο ίδιος κατάλαβε από την επαφή του με την κ. Τουλουπάκη ήταν πως η όλη κουβέντα έγινε για να δώσει πολιτικούς...

Έλενα Βαρίνου

Πηγή: efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)