Ο Μπόρις και το «θαμμένο» σκάνδαλο πριν τις εκλογές...

Η στενή φιλία του Μπόρις Τζόνσον με την επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκούρι βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία μετά από δημοσίευμα του...
Observer σύμφωνα με το οποίο η ομάδα που ερευνά την υπόθεση καθυστέρησε να ανακοινώσει τις αποφάσεις για να προηγηθούν οι εκλογές στη χώρα.

Η υπόθεση σχετίζεται με το εάν η Αρκούρι, εξαιτίας της φιλίας της με τον Μπόρις Τζόνσον, έλαβε μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχει, με σκοπό να παραδώσει υλικό που αφορούσε στη δημοτική αστυνομία του Λονδίνου....
Ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί την ανάμειξή του σε τέτοιο σκάνδαλο. Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι ισόβια κάθειρξη.

Σε μία ιδιωτική συνάντηση πριν από τη διάλυση του βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της Ανεξάρτητης Αρχής για την Αστυνομική Συμπεριφορά (Independent Office for Police Conduct - IOPC) συμφώνησαν να μην ανακοινώσουν την απόφαση για την έναρξη ή όχι έρευνας κατά του Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τις μπίζνες που είχε με την Αμερικανή επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκούρι όταν ήταν δήμαρχος Λονδίνου.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η πληρωμή 126.000 λιρών προς εταιρείες της Αρκούρι, αλλά και το γιατί βρέθηκε σε τρεις εμπορικές αποστολές εκτός Βρετανίας με τον Μπόρις Τζόνσον παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αντιπρόσωπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πολιτικούς και βουλευτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η απόφαση για το εάν πρέπει να ξεκινήσει έρευνα κατά του πρωθυπουργού «θάφτηκε» για να μην επηρεάσει τις εκλογές.

Ο Guardian αναφέρει ότι πηγές που έχουν γνώση της έρευνας της IOPC αναφέρουν ότι η Αρχή ήταν έτοιμη να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Η αντίδραση των Εργατικών ήταν οργισμένη, με τον Τζον Τρίκετ να σχολιάζει «αυτό είναι απίστευτο. Πρόκειται για απόκρυψη πληροφοριών τις οποίες δικαιούται να γνωρίζει το κοινό. Δεδομένου ότι είμαστε σε περίοδο εκλογών θα έπρεπε να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια».

Η Κάρολιν Πίτζεον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι εγείρονται ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητη είναι η IOPC.

Τα νέα έρχονται μετά από μία χαοτική εβδομάδα για τον Τζόνσον, την κυβέρνηση και τους Τόρις. Μέλος του υπουργικού Συμβουλίου, Αλουν Κέιρνς, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις Μούγκ, δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή υπονόησε ότι τα θύματα της τραγωδίας του Γκρένφελ δεν είχαν «κοινή λογική» καθώς δεν αποχώρησαν από το φλεγόμενο κτίριο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάντως, ο πρωθυπουργός είχε τοποθετηθεί για την IOPC χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικά υποκινούμενη».

Εκπρόσωπος της IOPC δήλωσε για τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία αρνείται τους ισχυρισμούς του Observer. «Δεν έχουμε καθυστερήσει τις ανακοινώσεις. Η αξιολόγησή μας για την υπόθεση συνεχίζεται, καθώς συγκεντρώνουμε ακόμη πληροφορίες και αναζητούμε νομικές συμβουλές».

Αναλυτές, πάντως, σχολιάζουν πως εάν η IOPC είχε αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει έρευνα κατά του πρωθυπουργού δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να το ανακοινώσει...

Πηγή: efsyn.gr