Ετοιμάζουν σοκ & δέος οι Αρμένιοι στην Άγκυρα: Καταθέτουν αιτήσεις για αποζημίωση εναντίον της Τουρκίας – Το Κογκρέσο «άνοιξε» τον δρόμο

0
«Μιας αναγνώρισης (αρμενικής γενοκτονίας) μύρια κακά έπονται» για την Τουρκία, η οποία γνωρίζει ότι έρχεται οικονομικός  Αρμαγεδδών από τις αιτήσεις χιλιάδων Αρμενίων, που θα γίνουν ακόμα πιο πολλές σε  περίπτωση μελλοντικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα απαιτήσεων για οικονομικές αποζημιώσεις μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρει Τούρκος σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος έχει γνώση της κατάστασης σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ.

“Οι Αρμένιοι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν την οικονομική τους αποκατάσταση από την Τουρκία, μετά την απόφαση της...
  Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αναγνώριση της μαζικής δολοφονίας 1, 5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα, ως γενοκτονία”.

«Οι Αρμένιοι ενάγοντες θα ασκήσουν επίσης έφεση εναντίον προηγούμενης απόφασης δικαστηρίου της Καλιφόρνια που δεν τους έδινε αυτό το δικαίωμα, ενώ τώρα θα το κερδίσουν μετά την απόφαση της Βουλής των αντιπροσώπων», τονίζει ο  Cemil Çiçek, πρώην βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου και νυν μέλος του ανώτατου συμβουλίου της τουρκικής Προεδρίας.

Ο Τσιτσέκ δήλωσε στον Αχμέτ Τασέτιρεν, αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας Karar, ότι η κίνηση του Κογκρέσου μπορεί να έχει ευρύτερες κατακλυσμιαίες επιπτώσεις για την Τουρκία.


«Οι Αρμένιοι τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημίωση εναντίον της Τουρκίας και παλαιότερα «, ανέφερε ο Τσιτσέκ.

«Η τελευταία όμως απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνωρίζει την γενοκτονία με έναν τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Αρμενίων σε οικονομική και πολιτική διάσταση. Επιπλέον, ο αριθμός των ψήφων υπέρ (405-11 κατά) θα ενθαρρύνει τους Αρμένιους να καταφύγουν μαζικά στα δικαστήρια από τώρα και στο εξής «, συνέχισε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πολιτικός αναφέρθηκε σε απόφαση του αμερικανικού Εφετείου στις 9 Αυγούστου 2019, με την οποία είχε απορριφθεί η προσφυγή που είχαν ασκήσει αρκετοί Αμερικανοί αρμενικής καταγωγής, ζητώντας αποζημίωση από το τουρκικό κράτος, για κατάσχεση της περιουσίας των Αρμενίων από δύο τουρκικές τράπεζες, λίγο μετά την περίοδο κατά την οποία έλαβε χώρα η γενοκτονία των Αρμενίων. «Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να προσβληθεί μέχρι τις 9 Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η πρώτη αγωγή ασκήθηκε το 2010 από τους Alex Bakalian, Anais Haroutunian και Rita Mahdessian και αφορούσε την απαίτηση  αποζημίωσης στο  ποσό  των 65 εκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και την Τράπεζα Ziraat Bank. Η δεύτερη αγωγή ασκήθηκε από τους David Davoyan και Hrayr Turabian εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και της Ziraat Bank.

Το Ανώτατο Εφετείο των ΗΠΑ το 2013 είχε απορρίψει και  τις δύο αγωγές «στο πλαίσιο του πολιτικού ζητήματος που αναφέρει ότι ορισμένες αποφάσεις, όπως ο προσδιορισμός του εάν η τουρκική πράξη κατά των Αρμενίων ήταν γενοκτονία, ήταν αρμοδιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και όχι του δικαστηρίου», ανέφερε η απόφαση.

“Τώρα όμως μετά την απόφαση της Βουλής των αντιπροσώπων , οι Αρμένιοι μπορούν να αλλάξουν την απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου υπέρ των αποζημιώσεων, θεωρώντας ότι το σημερινό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προς όφελός τους», δήλωσε ο Τσετσέκ .

«Μια τέτοια απόφαση αποζημίωσης μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία, η οποία για να τα υπερνικήσει θα θέλει 100 χρόνια», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Όχι όμως 100 χρόνια αλλά για μια αιωνιότητα θα μείνουν ανεξίτηλα τα τουρκικά εγκλήματα και οι θηριωδίες κατά των Αρμενίων, ενώ έπεται στην συνέχεια η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και Ασσυρίων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)