Ασκήσεις ισορροπίας από τον Τσίπρα...

Τη “φόρμουλα” με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να απευθυνθεί στην εκλογική βάση του 2015, αλλά ταυτόχρονα θα καταφέρει να ανοίξει και τα “φτερά” του προς τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η “εξίσωση” είναι δύσκολη, αφού κάθε φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ένα βήμα προς τη...

μια πλευρά αισθάνεται έντονα ένα “τράβηγμα από το μανίκι”, καθώς το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο νιώθει πως χάνει έδαφος.

Οι “προεδρικοί” κέρδισαν το “στοίχημα” της καθυστερημένης διεξαγωγής του Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει τον Απρίλιο, όπως είχε δημοσιεύσει εξ’ αρχής το newpost.gr. Όσοι βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο αρκετός χρόνος που θα περάσει θα λειτουργήσει θετικά στη διαδικασία τη διεύρυνσης. Ο κίνδυνος, όμως τα εσωκομματικά “πυρά” να προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα στο κόμμα υπάρχει και ανησυχεί αρκετούς μέσα στην Κουμουνδούρου.

H βούληση των “προεδρικών”, ωστόσο να μην ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν φαίνεται να περνά, παρά το γεγονός πως ακόμα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης επιχείρησε να βγει μπροστά και να προειδοποιήσει πως μπορεί αυτή η κουβέντα να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια. Ο διάλογος για τα λάθη που έγιναν τα 4,5 χρόνια στην εξουσία έχει ανοίξει για τα καλά σε όλες τις κομματικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται.

Η συντριπτική πλειοψηφία μέσα στην Κουμουνδούρου θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα χρειαστεί, στην πορεία προς το Συνέδριο, να προχωρήσει σε μια ακόμα ρήξη, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2015 όταν κορυφαία στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Στρατούλης αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου.

Δυο πρόσφατες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα κάνουν περισσότερο από σαφές πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να μη δυσαρεστήσει καμία τάση πιστεύοντας ότι μπορεί να υπάρξει σύνθεση απόψεων σε συνδυασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις:

1. Από την Κοζάνη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε στους “κομματικούς” συντρόφους του, που παρουσιάζουν μια “δυσανεξία” στη διεύρυνση, τονίζοντας πως “ένα τεράστιο και απαράδεκτο έλλειμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% και του 32% σε συνθήκες ήττας, η νέα κυβερνώσα αριστερά της εποχής μας, να έχει μια οργανωτική δομή που βρίσκεται εκεί που ήταν όταν είχε 3% στην ελληνική κοινωνία”. Σε αυτό το μήκος κύματος ζήτησε “να ανοίξουμε αυτή την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες χωρίς να ζητάμε πιστοποιητικά πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων, αλλά να είμαστε ανοιχτοί σε όλους και σε όλες που μας στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεξάρτητα τη μήτρα και την πολιτική καταγωγή από την οποία προέρχονται”. Όλα αυτά ειπώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου το “βαθύ κόμμα” να τα ακούσει, αφού υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για νομαρχιακές επιτροπές που μπλοκάρουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Απευθυνόμενος στα “προεδρικά” στελέχη που βιάστηκαν να προκρίνουν την εκλογή από τη βάση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN διεμήνυσε: “Εγώ διαφώνησα με ένα μοντέλο εκλογής από μια βάση απροσδιόριστη. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό για την κομματική δημοκρατία που είναι στοιχείο και της δημοκρατίας του πολιτικού μας συστήματος, διότι όταν έχουμε κόμματα που είναι αντιδημοκρατικά ή αυταρχικά είναι το πολιτικό σύστημα στρεβλό. Δεν είναι καλό πράγμα να λες «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και να πηγαίνουν να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων για τον Πρόεδρο του άλλου κόμματος, όπως συνέβη”.

Το μήνυμα σε όσους ονειρεύονται απλώς ένα νέο ΠΑΣΟΚ ήταν σαφές από τον Αλέξη Τσίπρα και σε αυτό το πλαίσιο θυμίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε πως ηγείται των κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και στα Εξάρχεια.

Τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλαξε τον σχεδιασμό του ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρώντας πως η πορεία των εγγραφών μέσω και του isyirza.gr δεν αγγίζει τον καλοκαιρινό στόχο των 180.000 μελών; Η αλήθεια είναι πως μέχρι την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ προσεκτικές δηλώσεις συντηρούσε το θέμα της επανεκλογής του από τη βάση, ωστόσο ποτέ δεν παρέκκλινε από τη βασική γραμμή πως το Συνέδριο, σύμφωνα με το σημερινό καταστατικό, είναι το αρμόδιο όργανο που θα του ανανεώσει τη θητεία.

Οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως είτε διαδικτυακά - μέσω του isyriza - είτε με τον παραδοσιακό τρόπο έχουν εγγραφεί επιπλέον 15.000 νέα μέλη. Αυτό σημαίνει πως το κόμμα έχει αυτή τη στιγμή περίπου 45.000 εγγεγραμμένους και σύμφωνα με πολλά στελέχη μέχρι το Συνέδριο το καλό σενάριο ανέβαζει τον πήχη στα 70.000 μέλη.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητούσε την εκλογή του από μια τόσο μικρή βάση τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά εξελέγη επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς τον Νοέμβριο του 2017 με τριπλάσιους ψηφοφόρους. Όλοι αναγνωρίζουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα έδειχνε καμία δυναμική επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε “τροχιά” εξουσίας και η ΝΔ δεν θα το άφηνε ασχολίαστο...

newpost.gr