Ιδιώτες στο Ασφαλιστικό ήταν και... πάνε...

O Neo έχει ενημερώσει τους αναγνώστες του για τις... «δεύτερες σκέψεις» που επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για...συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα, ήτοι στην επικουρική ασφάλιση.

Ενώ, δηλαδή, προεκλογικά, η ΝΔ μιλούσε για «επιλογή» μεταξύ του δημόσιου επικουρικού ταμείου ή ιδιωτικών εταιρειών...
, τώρα φαίνεται πως τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και για να μην προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας, όσες αλλαγές γίνουν στην επικουρική ασφάλιση θα γίνονται μέσω του δημοσίου συστήματος. Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, και χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «φορέας υλοποίησης της νέας επικουρικής θα είναι το ΕΤΕΑΕΠ και φορέας διαχείρισης των επενδύσεων θα είναι το κρατικό ΑΕΔΑΚ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο Νότης Μηταράκης επισήμανε πως το νέο σχέδιο επικουρικής ασφάλισης θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανούαριο του 2021 και περιέγραψε ως στόχο της κυβέρνησης την «κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης με τη δημιουργία ενός ατομικού κουμπαρά για τον ασφαλισμένο τόσο με τις δικές του εισφορές όσο και του εργοδότη του».

«Από εκεί και πέρα στόχος μας είναι να δώσουμε και επιλογή επενδυτικών εναλλακτικών στον ασφαλισμένο πέραν του δημοσίου παρόχου. Η βασική διαφορά με το υπάρχον σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται αφενός στο ότι αυτό δεν διασφαλίζει πως στο τέλος του εργασιακού του βίου ο κάθε ασφαλισμένος θα πάρει τα χρήματά του καθώς είναι αναδιανεμητικό και επιπλέον, η θεωρητική απόδοση που έχει αυτή τη στιγμή η νοητή κεφαλαιοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου είναι στο 1,2% ενώ η μέση απόδοση του δημοσίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης οι επικουρικές σήμερα θα ήταν κατά 35% αυξημένες», επισήμανε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι οι όποιες επιλογές του ασφαλισμένου θα περνούν μέσα από το ΕΤΕΑΕΠ και το κρατικό ΑΕΔΑΚ. Κατά συνέπεια, «ελεύθερη επιλογή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών» ήταν και... πάει. Ευτυχώς...

matrix24.gr