Σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια επαναφέρει ο Στουρνάρας...

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit ότι η ΤτΕ σκοπεύει να ενεργοποιήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του 60% των κόκκινων δανείων, που...

εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο «Ηρακλής».

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Επίσης, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «θετικό» και «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά ταυτόχρονα «μικρό βήμα» το σχέδιο «Ηρακλής» που έχει δρομολογηθεί.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ δεν διευκρίνισε εάν το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα, είναι ανάλογο με αυτό που είχε προκρίνει στο πρόσφατο παρελθόν, που όμως δεν έλαβε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, καθώς δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια που είχαν τεθεί.


Σημειώνεται ότι από πλευράς κυβέρνησης, ο υφυπουργός Γ. Ζαββός ερωτηθείς πριν από λίγες ημέρες για την… τύχη της πρότασης της ΤτΕ (που προβλέπει τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου), απάντησε –εμμέσως– ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και πληροί τα εξής βασικά κριτήρια: δεν έχει δημοσιονομική και εποπτική επίπτωση, δεν υποκρύπτει κρατική ενίσχυση, δεν ενεργοποιεί το bail in και είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

Τι είπε για το νέο σχέδιο

Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε σήμερα ότι «έπειτα από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες», διευκρινίζοντας ότι με τον «Ηρακλή» καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως τόνισε, μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.

«Η ΤτΕ» είπε ο κ. Στουρνάρας «έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο... αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες (...) και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας».

Τέλος, σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν κεφάλαια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα των κεφαλαίων τους. Και έδωσε τη δική του εκτίμηση για το τι πρέπει να γίνει στο προσεχές μέλλον:

«Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί (οι επενδυτές) θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο "Ηρακλής", αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας» υπογράμμισε και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

πηγη efsyn.gr