Πυρ ομαδόν για τα «κέντρα - φυλακές»...

0
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως καταγράφηκε σε σχετικές ανακοινώσεις και τις δηλώσεις στελεχών τους, που άσκησαν...δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σταδιακό κλείσιμο των υπαρχουσών δομών για πρόσφυγες στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τη δημιουργία νέων κλειστών ...
προαναχωρησιακών κέντρων, τύπου «Αμυγδαλέζας», εξυφαίνοντας το ακροδεξιάς κοπής σχέδιό της. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υιοθετεί ουσιαστικά ως γενική αρχή αντιμετώπισης το έσχατο μέτρο της διοικητικής κράτησης δημιουργώντας τα κλειστά κέντρα, παρά τον κίνδυνο να μετατραπούν σε χειρότερα «κολαστήρια» απ’ αυτό που είναι ήδη στη Μόρια.

Έτσι, ανακοίνωσε κλειστά κέντρα κράτησης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, δημιουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων, 1.200 προσλήψεις συνοροφυλάκων, καθώς και ένα «τυράκι» στους κατοίκους των περιοχών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας.

Στις ανακοινώσεις τους που ακολούθησαν, τα κόμματα του κοινοβουλίου δεν φείδονται χαρακτηρισμών, καθώς κάνουν λόγο για «νησιά -φυλακές» και για «εγκλωβισμό προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Σε φυλακές για τους πρόσφυγες μετατρέπει τα νησιά η κυβέρνηση
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η λύση είναι τα κλειστά Κέντρα Κράτησης των 5.000 ανθρώπων. Μετατρέπει δηλαδή τα νησιά σε φυλακές, όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι. Η κράτηση μετατρέπεται έτσι από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα. Παραβιάζονται δηλαδή βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει επίσης να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτα, αντιλαϊκά» και «επικίνδυνα» μέτρα, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό

ΚΚΕ: Εγκλωβίζουν προσφυγόπουλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Tο ΚΚΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτα, αντιλαϊκά» και «επικίνδυνα» κυβερνητικά μέτρα, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, που «καλλιεργούν και τροφοδοτούν τον ρατσισμό και τις ξενοφοβ...

Επιθετική και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «απαράδεκτα, αντιλαϊκά» και «επικίνδυνα» μέτρα, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, που «καλλιεργούν και τροφοδοτούν τον ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις».

Η κυβέρνηση έχει ως σκοπό να γεμίσει τα πέντε νησιά με «τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης», υπογραμμίζει επίσης, ενώ χαρακτηρίζει ως «πραγματικό εμπαιγμό» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών, τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά προέβη σε μια πιο ουδέτερη δήλωση, από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών.

Τα Διαβατά όπως και πολλές άλλες περιοχές τις χώρες μας, έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες, έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Μη ρίχνουμε νερό στον μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί, η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Τους κυβερνώντες κατηγορεί η Ελληνική Λύση ότι «δεν έχουν σχέδιο και πηγαίνουν στα τυφλά... ευθεία στα βράχια». Μόνη λύση, σύμφωνα με το κόμμα —που εμμένει να αποκαλεί τους πρόσφυγες ως «λαθρομετανάστες»— είναι «τα ακατοίκητα νησιά».

Την έντονη αντίθεσή του για τα μέτρα εξέφρασε και το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προανήγγειλε «διάσπαρτο αναποτελεσματικό μισανθρωπισμό σε όλη την επικράτεια», με «κέντρα κράτησης "κλειστού τύπου" - στρατόπεδα συγκέντρωσης».

«Η μόνη ρεαλιστική και ανθρώπινη λύση είναι η εγκατάσταση μερικών οικογενειών προσφύγων και μεταναστών σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό, για πραγματική και δημιουργική ένταξη των ανθρώπων σε μια χώρα που ερημοποιείται. Με παράλληλη φυσικά απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και δράση για το εν λόγω ζήτημα», υπογράμμισε επίσης το ΜέΡΑ25...

Πηγή: efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)