Ρίχνουν τους τόνους... να ακουστεί ο Φρουζής...

0
Ο πολιτικός και κοινοβουλευτικός «μουντζούρης» για το ποιος δεν θέλει επί της ουσίας την εξέταση του κεντρικού προσώπου στην υπόθεση Novartis,

Κωνσταντίνου Φρουζή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το απόγευμα στη...

συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις κυριάρχησαν τα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και η απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρέσει δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι θα κληθούν ως μάρτυρες ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να ακουστούν βαριές κουβέντες εντός και εκτός αίθουσας. Αυτή τη φορά, η διαφαινόμενη πρόθεση τόσο των κυβερνητικών βουλευτών όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εξεταστεί επί της ουσίας ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει σε καμία Αρχή για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει αποφασίσει πως θα ρίξει για την ώρα τους τόνους για τον αποκλεισμό των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, ώστε η προανακριτική να μπει στο κυρίως έργο της και να ακουστεί τι συνέβη από τα χείλη των πρωταγωνιστών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικαλεστούν και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για το πώς μπήκε στο αρχείο το κομμάτι που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να υπογραμμίσουν ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει «σκευωρία», αλλά απλώς δεν βρέθηκε πού κατέληξε η φερόμενη βαλίτσα με τα χρωματιστά χαρτονομίσματα του Κ. Φρουζή που είχε μαζί του με προορισμό το μέγαρο Μαξίμου. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι των διαδοχικών συσκέψεων εντός ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες είναι να μην εμφανιστούν στη σημερινή συνεδρίαση οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος.

Ο στόχος είναι να μη ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά μιας πόλωσης, από την οποία, πλέον, εκτιμάται ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, δίνει αφορμή στο δίδυμο Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης.

Οι εναλλακτικές

Αλλο σενάριο φέρνει τους δύο βουλευτές να παρίστανται για να διαμαρτυρηθούν και να αποχωρούν, ενώ το πιο ακραίο –και μάλλον λιγότερο πιθανό– σενάριο κάνει λόγο για επιμονή στην παραμονή τους και επομένως λήψη των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών μέτρων για την απομάκρυνσή τους. Η τελική στάση του κόμματος αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις.

Αλλωστε παρά την προειδοποίηση του Παύλου Πολάκη την προηγούμενη Πέμπτη, ότι «εδώ θα είμαστε και στην επόμενη συνεδρίαση», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έσπευσε να ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι «την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής, σας το λέω υπεύθυνα. Η επιτροπή θα προχωρήσει κανονικά, δεν θα την τινάξουμε στον αέρα».

Δεδομένης της μιντιακής υπεροπλίας της Ν.Δ., στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν να εμφανιστούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αποστροφή του Αδ. Γεωργιάδη περί «σύγχρονων Κασιδιάρηδων» που θα βγάλει έξω η φρουρά, για να αντιληφθεί κανείς πώς θα αντιμετωπιστεί τυχόν νέα ένταση.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας έχει κάνει λόγο για «κοινοβουλευτική απείθεια» με στόχο να παρεμποδιστεί το έργο της επιτροπής, ενώ έχει στείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

«Από δω και πέρα αυτό που είδαμε να γίνεται και να εμποδίζεται η επιτροπή από δύο βουλευτές μη μέλη, δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Θα διεξαχθεί κανονικά [η επόμενη συνεδρίαση] και θα προστατευτεί η αποστολή της επιτροπής», έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του και ο κ. Τασούλας...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)