Ιταλία: Πάνω από 50% δικαιολογεί τις ρατσιστικές ενέργειες...

Πρώτη φορά τέτοια ποσοστά σε έρευνα που διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία...

Το 55% των Ιταλών που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι οι ρατσιστικές και αντισημιτικές ενέργειες είναι είτε κάποιες φορές είτε πάντοτε «δικαιολογημένες».

Το...

πόρισμα της δημοσκόπησης προκαλεί ανησυχία σε συνδυασμό με μια σειρά από περιστατικά όπως η περίπτωση της ηλικιωμένης Λιλιάνα Σέγκρε, η οποία επέζησε του Ολοκαυτώματος, και αναγκάστηκε να ζητήσει αστυνομική προστασία μετά τις απειλές που εκτόξευσαν σε βάρος της ακροδεξιοί ή τα ρατσιστικά συνθήματα κατά μαύρων ποδοσφαιριστών, όπως συνέβη προσφάτως εις βάρος του Μάριο Μπαλοτέλι.

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία SWG, έλαβε μέρος αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 Ιταλών, 10% των οποίων είπαν ότι οι ρατσιστικές ενέργειες είναι πάντοτε δικαιολογημένες ενώ ένα 45% δήλωσε ότι μπορεί να είναι αποδεκτές ανάλογα με την περίσταση.

Το υπόλοιπο 45% είπε ότι οι ρατσιστικές ενέργειες πάσης φύσεως είναι συνολικά απαράδεκτες. Είναι η πρώτη φορά σε μια δεκαετία που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που διεξάγεται κάθε χρόνο από την εταιρεία, δεν καταδίκασε τις ρατσιστικές συμπεριφορές συλλήβδην.

Όπως δήλωσε ο Έντζο Ρίσο, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας, «το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι έχει 'χαλαρώσει' η αντίθεση στον ρατσισμό εν μέρει λόγω της διασποράς και της αποδοχής της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, παραμένει σταθερή στην Ιταλία η δημοτικότητα πολιτικών φορέων που αρνούνται να καταδικάσουν ή ακόμα και υποδαυλίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως η Λέγκα του Βορρά του Μάριο Σαλβίνι που παραμένει πρώτο κόμμα με 34,5 % και ο ακροδεξιός σχηματισμός Αδελφοί της Ιταλίας.

Πηγή: lifo.gr